„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.2 °C
apmācies

Marika Rudzīte-Griķe rada Latgales amatniecības māju

Līvānu uzņēmēja Marika Rudzīte-Griķe, malkojot kafiju restorānā un raugoties pa logu uz Daugavpils arhitektonisko ainavu, ar neslēptu lepnumu stāsta par jauno pašas un domubiedru projektu „Handmade Latgola”, kas jau atrodams interneta vietnē ar līdzīgu vārdu salikumu.

„Pirms 3 gadiem sapratu, ka mazam uzņēmumam, saglabājot roku darbu burvību un ekskluzivitāti, Latvijā ir grūti izdzīvot. Tāpēc mazais roku darbs jāliek kopā ar pakalpojumu. Tā tapa ideja par tūrisma un amatniecības māju, kas tiks aprīkota ar 100 Latgales amatnieku izstrādājumiem,” teic Marika. 

Šo ideju atbalsta jau vairāk nekā 20 amatnieki Latgalē, tostarp Marika, kura ir idejas ģeneratore. Tas būs vienots tūrisma objekts 1936. gadā uzceltā šķūnī Līvānu novadā, kas jau šobrīd tiek pārbūvēts.

„Mēs esam iecerējuši uzburt senajā šķūnī mājas vidi ar viesu istabu, ēdamistabu, guļamistabu, vannas istabu, virtuvi, gaiteni, kur visi priekšmeti būs mūsdienīgi un ar Latgales kvalitātes zīmi. Piemēram, saimes galds, galdauts, trauki, vannas ziepes, avīžu turētājs, paklāji, -- viss tiks ražots Latgalē. Turpat noliksim grāmatu ar darbu autoriem un izstrādājumu cenām, lai apmeklētājs varētu iegādāties preci, ko būs noskatījis. Latgales cilvēki izstrādās arī telpu dizainu. Mēs izcelsim sienas dekoru, nevis sienu, aizkarus, nevis logu, tas ir, amatniecības produktu integrēsim tūrisma pakalpojumā,” stāsta uzņēmēja, pieļaujot, ka šāds objekts piesaistīs tūristus ne tikai ar ekskluzīviem roku darbiem, bet arī ar noskaņu.

Marika un domubiedri par amatniecības mājas atrašanās vietu izvēlējās Līvānus, jo, viņuprāt, tie tik tiešām ir Latgales vārti, tāpat lieliska satikšanās, sadarbības un uzņēmējdarbības vieta.

Visu rakstu lasiet 15. marta numurā.