„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.7 °C
apmācies

Latgalē medību kontrole ir sievietes ziņā

Noslēgusies 2018./2019. gada medību sezona. Dažu sugu dzīvnieki nomedīti saskaņā ar licenču skaitu, ko Dienvidlatgales virsmežniecība izsniegusi medniekiem, no kuriem stingras atskaites pieprasa jaunā speciāliste -- Dienvidlatgales virsmežniecības inženiere medību jautājumos Karīna Lazdāne.

Ir neierasti mednieku vadītājas amatā redzēt jaunu sievieti, turklāt Karīna Lazdāne šajā amatā nomainīja stiprā dzimuma pārstāvi, aizrautīgu mednieku.

Karīna stāsta, ka viņai ar medībām ir visa attāla saistība, ja neņem vērā to, ka viņas tēvs medīja meža zvērus: „Arī mans vīrs Dainis nav mednieks, taču viņš ir palīdzējis man rast saikni ar apkārtējo vidi, tāpēc es ļoti mīlu dabu un tās iemītniekus. Un, lai gan saprotu, ka ideālā variantā dzīvniekus nogalināt nav vēlams, četrkājaiņu skaits ir jāregulē, citādi var rasties lielas problēmas. Bet tā jau ir atsevišķa saruna.”

Karīna dzimusi Aglonas novadā, absolvējusi Špoģu vidusskolu. 2005. gadā viņa iestājās Daugavpils Universitātē Mākslas fakultātē, kur ieguva maģistra grādu. Pašlaik gatavojas kļūt par maģistri otru reizi, šoreiz – mežzinībās. Diplomdarba tēma ir saistīta ar aktuālu problēmu – vilku uzbrukumiem mājlopiem. Beidzamajā laikā vilku populācija Latvijas mežos pieaug, turklāt plēsīgie zvēri regulāri uzbrūk mājdzīvniekiem: „Savākt  nepieciešamos materiālus ir diezgan sarežģīti. Esmu izlasījusi daudz dažādu grāmatu, tostarp arī tās, kuras izdotas padomju laikos, taču par mana diplomdarba tēmu tajās nekā nav. Būs jātiekas ar cilvēkiem un jāvāc informācija par reāliem notikumiem.”

Karīnai ir divi bērni – pirmsskolas vecuma dēls un meita, ģimene dzīvo Daugavpilī.

Rodas gluži loģisks jautājums – kā pieredzējušie Latgales reģiona mednieki, kuriem pieder neskaitāmas medību trofejas (vilki, lūši un pat lāči), uzņēma faktu, ka viņiem būs jāsadarbojas un jāatskaitās jaunai sievietei, kura nav turējusi rokās medību ieroci?

Visu rakstu lasiet 15. marta numurā.