„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
apmācies

Bibliotēka aicina svinēt Pasaules dzejas dienu

21. martā plkst. 16.00 Latgales Centrālās bibliotēkas pasākumu zālē (Rīgas ielā 22a, 3. stāvā) notiks Pasaules dzejas dienai veltīts literārs pasākums “Dzejas pavasara krāsas”. Pasākumā izskanēs pasaulē zināmu un atzītu dzejnieku darbi, kā arī Daugavpils dzejdaru sacerējumi. Aicināti visi dzejas mīļotāji.

21. martu kā Pasaules dzejas dienu UNESCO iedibināja 1999. gadā savas Ģenerālās konferences trīsdesmitajā sesijā. Tādējādi šonedēļ Pasaules dzejas dienai aprit 20 gadu jubileja. Šajā dienā UNESCO aicina atgriezties pie dzejas deklamēšanas mutvārdu tradīcijas literārajos klubos, domubiedru apvienībās, skolās, bibliotēkās un citur, atjaunot dialogu starp dzeju un citām mākslām, atbalstīt dzejas izdevējus, it sevišķi nelielās izdevniecības, un veidot pievilcīgu dzejas tēlu mediju vidē, lai dzeja tiktu uzskatīta nevis par novecojušu mākslas formu, bet gan par aktuālu iespēju kopienām un sabiedrībai kā tādai atgūt un no jauna apliecināt savu identitāti. 

Daugavpilī Pasaules dzejas dienas svinēšanas tradīciju nu jau trīs gadus atbalsta Latgales Centrālās bibliotēkas filiāle Jaunbūves bibliotēka, kurā tiek rīkoti dažāda veida dzejas pasākumi ar vietējo dzejnieku piedalīšanos. Šogad Pasaules dzejas dienas pasākums notiks Latgales Centrālajā bibliotēkā (Rīgas ielā 22a, 3. stāvā) 21. martā plkst. 16.00. Par tā tēmu ir izraudzīta Mīlestība, pozicionējot šo sarīkojumu kā iespēju pulcēties visiem, kas dzeju lasa un mīl. Tie būs svētki dzejniekiem un arī pašai dzejai, kas tiks godināta citu vārda mākslu vidū. Pasākumā izskanēs gan pasaules, gan vietējo autoru darbi, kurus lasīs Daugavpils dzejnieki Pāvels Plotņikovs, Anatolijs Harins, Jevgeņijs Vetlovs, Faina Osina, Margarita Labonarska un citi.