„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
apmācies

Zagtākās mašīnas Latvijā un Lietuvā ir BMW, Igaunijā – TOYOTA

Lai arī esam trīs Baltijas kaimiņvalstis, nozagto automašīnu daudzums un markas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā būtiski atšķiras. 2018. gadā Latvijā un Lietuvā joprojām zagtāko automašīnu topa pirmajā vietā bija BMW markas auto, savukārt Igaunijā visvairāk ir zagtas TOYOTA mašīnas, liecina Latvijas, Igaunijas un Lietuvas Apdrošinātāju asociāciju dati.

Būtiski atšķiras arī auto zādzību skaits – Latvijā apdrošinātājiem pērn ziņots par 256 nozagtām mašīnām, Igaunijā – tikai par 38 mašīnām. Par Lietuvas pērnā gada datiem var spriest no pirmā ceturkšņa un iepriekšējo gadu tendencēm – Lietuvā gadā apdrošinātājiem tiek ziņots par nedaudz vairāk nekā simts nozagtām automašīnām (1. ceturksnī – par 37 nozagtiem auto).

“Lielākās atšķirības nozagto auto skaitā ir starp Latviju un Igauniju. Viens no skaidrojumiem ir vispārējā atšķirība abu valstu autoparkos – Latvijā ir daudz vairāk luksusa klases auto, kas ir dārgāki un tādējādi interesantāki auto zagļiem. Protams, atšķiras arī valstu izmērs, un Latvijā mēdz uzdarboties arī citu valstu zagļi. Igaunijā un Lietuvā arī soda apmērs, ko piemēro transportlīdzekļa zādzības gadījumos, līdz šim ir bijis smagāks nekā Latvijā,” stāsta Jānis Abāšins, Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) prezidents.

Latvijā pērn ir daudz zagtas arī AUDI, TOYOTA, VOLKSWAGEN, LEXUS un MERCEDES BENZ automašīnas. Savukārt Igaunijā autozagļi izrādījuši lielāku interesi arī par RENAULT, VOLKSWAGEN, MERCEDES BENZ, FORD un LEXUS automašīnām. Igaunijā visa 2018. gada laikā apdrošinātājiem ir ziņots tikai par vienu nozagtu BMW markas automašīnu. Lietuvā zagtāko mašīnu tops ir līdzīgs Latvijai – BMW, VOLKSWAGEN, AUDI, MERCEDES BENZ, TOYOTA.

Lai mazinātu automašīnu zādzības Latvijā, ir sagatavoti un otrajā lasījumā Saeimā pieņemti grozījumi Krimināllikumā, kas paredz pastiprināt kriminālatbildību par transportlīdzekļa zādzību, kas izdarīta, iekļūstot transportlīdzeklī. Tas nepieciešams, lai novērstu disproporciju sodu apmēros un piemērotu augstāku sodu par pašas automašīnas zādzību – līdz šim par mantu zādzību no mašīnas salona Krimināllikums paredzēja augstāku sodu nekā par pašas automašīnas zādzību.

LAA atgādina, ka katru automašīnu, īpaši zagļu iecienītākās markas, apdrošinātāji iesaka aprīkot ne tikai ar klasisko signalizāciju, bet arī ar papildu pretaizdzīšanas un izsekošanas ierīcēm, kas palīdz atrast auto gadījumā, ja tas ir nozagts. “Te nu ir vietā teiciens par to, ka Dievs sargā tos, kas sargā sevi paši. Protams, 100% garantiju nedod neviena pretaizdzīšanas iekārta, bet tās var padarīt zagšanas procesu tik ilgu un sarežģītu, lai beigās izglābtu jūsu auto. Vai arī ļautu to ātri atrast,” noslēdz J. Abāšins.

Zagtākās automašīnas Latvijā 2018. gadā

BMW – 86

AUDI – 30

TOYOTA – 29

VOLKSWAGEN – 22

LEXUS - 12

Zagtākās automašīnas Igaunijā 2018. gadā

TOYOTA – 6

RENAULT – 5

VOLKSWAGEN – 5

MERCEDES BENZ – 5

FORD, LEXUS – 3

Zagtākās automašīnas Lietuvā 2018. gadā (1.ceturkšņa dati)
BMW

VOLKSWAGEN

AUDI

MERCEDES BENZ

TOYOTA