„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+8.0 °C
apmācies

Daugavpils bibliotēkās atzīmēs Starptautisko bērnu grāmatu dienu

No 2. līdz 5. aprīlim Latgales Centrālās bibliotēkas filiālēs norisināsies Starptautiskajai bērnu grāmatu dienai veltīti pasākumi. Pirmsskolas un skolas vecuma bērniem tiks piedāvātas literatūras izstādes, bibliotekārās stundas, radošas darbnīcas un izzinošas ekskursijas. 

Starptautiskās bērnu grāmatu dienas tradīciju 1967. gadā iedibināja Starptautiskā bērnu un jaunatnes literatūras padome (SBJLP). Šī diena tiek atzīmēta 2. aprīlī – daudzu paaudžu iemīļotā, izcilā pasaku meistara Hansa Kristiana Andersena dzimšanas dienā. Ik gadu kādai no SBJLP nacionālajām nodaļām ir iespēja kļūt par Starptautiskās bērnu grāmatu dienas sponsoru. Šī nodaļa izvēlas tēmu un uzaicina savā valstī atzītu autoru uzrakstīt vēstījumu pasaules bērniem, bet pazīstamu mākslinieku – izveidot plakāta dizainu.

Šogad Starptautiskās bērnu grāmatas dienas sponsora lomā ir mūsu kaimiņvalsts Lietuva. Gan plakāta, gan teksta autors ir Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas 2010. gada laureāts, daudzu prestižu starptautisku balvu ieguvējs, lietuviešu bērnu rakstnieks un grāmatu ilustrators – Ķēstutis Kasparavičus.  Šā gada vēstījumā tiek atgādināts, ka grāmatas ļauj mums samazināt ikdienas mežonīgo tempu. Tās palīdz nesteigties, māca pamanīt un pievērst uzmanību notiekošajam. Un grāmatas arī aicina mūs piesēst, jo parasti mēs taču lasām sēdus, vai ne?

Starptautiskās bērnu grāmatu dienas ietvaros virkni tematisku pasākumu ir sagatavojušas arī Latgales Centrālās bibliotēkas filiāles. Pirmsskolas un skolas vecuma bērniem būs iespēja noklausīties godalgotu un mazāk zināmu autoru darbu fragmentu skaļo lasīšanu, iesaistīties dažādās izzinošās un radošās nodarbēs, kā arī iepazīties ar bibliotēkā esošo grāmatu krājumu, kurš piemērots tieši viņu vecumam.