„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.4 °C
apmācies

Reorganizācija var skart divas Daugavpils novada skolas RU

Uzsākot darbu, viens no pirmajiem izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas rīkojumiem bija uzdot pašvaldībām izveidot sava skolu tīkla attīstības stratēģiju tuvāko trīs gadu perspektīvā. Sākumā kā termiņš tika minēts septembris, bet tad nolemts pašvaldības pasteidzināt – stratēģija ministrijai bija jānosūta līdz šodienai, 29. martam. Daugavpils novada Izglītības pārvalde kopā ar izpildvaras pārstāvjiem un skolu direktoriem savu redzējumu pirmo reizi pašvaldības deputātiem prezentēja Izglītības komitejas sēdē 21. martā.

Teju visas Daugavpils novada skolas no slēgšanas vismaz līdz 2021. gadam pasargā pašvaldības saistības ar Eiropas Savienību, secināts Daugavpils novada domes Izglītības pārvaldē. Piesaistot ES fonda finanšu līdzekļus skolu ēku pārbūvei vai labiekārtošanai, noslēgti līgumi, kas nosaka, ka iestādi nedrīkst likvidēt. Tas gan nenozīmē, ka izglītības iestādi nevarēs reorganizēt, un tas, visdrīzāk, draud Medumu pamatskolai un Silenes pamatskolai.

Pēdējās desmitgades laikā Daugavpils novadā veikta gan skolu reorganizācija, gan likvidācija, taču kā vienu no sekmīgākajām pašvaldības izvēlēm, optimizējot izglītības iestāžu tīklu, Izglītības pārvaldes vadītāja Janita Zarakovska atzīmēja pāreju uz pirmsskolas izglītības programmu īstenošanu novada skolās. Līdz ar to novadā bērnudārzs kā atsevišķa iestāde palicis tikai Naujenē un Nīcgalē.

Analizējot bērnu skaitu, kas novadā apgūst pirmsskolas izglītības programmas, gan nācies secināt, ka turpmāk pirmklasnieku statistika nebūs iepriecinoša – jo īpaši kritums gaidāms nākamajā mācību gadā. Medumu pamatskolā jau vairākus gadus pirmā klase tiek komplektēta tikai reizi divos gados. Šajā režīmā darbojas skola, kurā šobrīd mācās 53 skolēni. Plānā, kas prezentēts deputātiem komitejās, sadaļā par Medumu pamatskolas nākotni bija ielikta jautājuma zīme. Sēdē gan izskanēja ideja to apvienot ar Medumu speciālo pamatskolu, kas nozīmē, ka Medumu pamatskolas ēkas uzturēšanai varētu piesaistīt valsts līdzekļus.

Visu rakstu lasiet 29. marta numurā.