„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Aleksandra Madelāna dzīvi var iepazīt piemiņas izstādē

22. martā Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā atklāja katoļu priestera dekāna Aleksandra Madelāna (1925--2018) piemiņas izstādi „Mīlēt Dievu un kalpot cilvēkiem”.  

Ekspozīcija veidota lielākoties ar priestera bijušā ministranta Česlava Tuzika atbalstu. Viņš ar brāli 37 gadus palīdzēja priesterim pie altāra un slimniekiem, bet šobrīd ir A. Madelāna personīgo mantu glabātājs. Izstādē apskatāms priestera rakstāmgalds, uz tā atrodas aizsākts sprediķis priestera Jura Mukāna 70. gadu jubilejai, pildspalva, brilles. Taču no vairāk kā 100 eksponātiem redzamākās ir Rožukroņa lūgšanas krelles, uzskata Česlavs. Viņš pastāstīja, ka priesteris mīlēja Dievmāti un katru brīvu brīdi skaitīja Rožukroņa lūgšanu: „Dekāntēvs bija stingrs, taču godīgs. Viņš mani iemācīja mīlēt grūtības. Priesterim patika rosīties bišu dravā. Atceros, ka baidījos tur iet, muku krūmos, jo bites dzēla. Taču priesteris teica -- kur muksi, tu nedrīksti mukt no grūtībām.” 

Visu rakstu lasiet 29. marta numurā.