„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+7.5 °C
apmācies

Vēlas veidot enciklopēdiju par Latgales fotogrāfiem

Latgales fotogrāfu biedrības vadītājs un vairāku fotogrāmatu autors Igors Pličs ķēries pie kārtējās vērienīgās ieceres īstenošanas. Šoreiz viņam padomā izpētīt Latgales fotogrāfu darbības vēsturi un apkopot iegūtos datus enciklopēdijā.

Ar šo mērķi 6. aprīlī ikviens aicināts piedalīties seminārā Preiļos un dalīties informācijā par izciliem Latgales fotogrāfiem.

Igors Pličs atzīst, ka dati par fotogrāfu darbību Latgalē līdz šim nav bijuši apkopoti. „Ir zināmi daudzi fotogrāfi no dažādām vietām Latgales vēsturiskajā teritorijā, kuri ir autorizēti ar zīmogiem, spiedogiem vai logotipiem uz fotogrāfijām. Tajā pat laikā informācijas par pašiem fotogrāfiem ir visai maz. Ir pamats domāt, ka daudz informācijas varētu būt Latgales novada muzejos un bibliotēkās, pie kolekcionāriem, fotogrāfijas entuziastiem un privātpersonām,” teic I. Pličs, aicinot iesaistīties pasākumā dažādu kultūras iestāžu darbiniekus un pameklēt šādu informāciju muzeju un bibliotēku fondos.

I. Pličs uzsver, ka daudzviet Latvijā un pasaulē tiek apzināta informācija par fotogrāfiem un viņu veikumu. Aiz cieņas pret saviem amata brāļiem Latgalē viņš ķēries pie vērienīgā darba, taču atzīst, ka „viens kaujas laukā nav karotājs”, tāpēc aicina uz semināru iedzīvotājus un pārstāvjus no visām Latgales pašvaldībām, lai dalītos vērtīgā informācijā, uzzinātu ko jaunu un, visbeidzot, lai kopīgiem spēkiem varētu apkopot informāciju par Latgales fotogrāfiem. Viņš cer uz Latgales muzeju, bibliotēku, fotogrāfijas entuziastu un privātu kolekcionāru atbalstu, kuriem varētu būt jebkāda informācija par fotogrāfiem, kas ir darbojušies konkrētā teritorijā.

„Mūsu gala mērķis ir izdot enciklopēdiju par Latgales fotogrāfu darbības vēsturi.

 Sākumā ir ļoti svarīgi sastādīt fotogrāfu sarakstu, kuri ir darbojušies un atstājuši vizuālo materiālu no seniem laikiem, un ir identificējami, ko pierāda ne tikai fotogrāfijas saturs, bet arī zīmogu vai spiedogu kvalitatīvi skenējumi no fotogrāfijām. Arī mūsu laikos katrā Latgales pašvaldības teritorijā ir zināmi fotogrāfi, kuri ir aktīvi  darbojušies un turpina darboties, radot paliekošas kultūrvērtības. Informācija par viņiem arī ir vērtīga,” saka I. Pličs.

Seminārs notiks 6. aprīlī pl. 10.00 Preiļu Kultūras centrā (Raiņa bulvāris 28). Semināra dalībnieki, kuri vēlas sniegt ieskatu kāda izcila Latgales fotogrāfa biogrāfijā, aicināti pieteikties iepriekš, sūtot informāciju uz e-pastu lauraplus@inbox.lv vai zvanot uz tālruni 29121689 Igoram Pličam.