„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.3 °C
apmācies

Nākamgad turpinās eksperimentu ar granīta šķembām

Eksperimentu, kura gaitā Daugavpilī ietves sāls un smilšu maisījuma vietā tikušas kaisītas ar granīta šķembām, plānots turpināt nākamgad, Daugavpils domes preses konferencē žurnālistiem atzina Daugavpils domes Saimnieciskās komisijas vadītājs Valērijs Kononovs.

Sākumā eksperiments izpelnījās neviennozīmīgu reakciju, it sevišķi no sieviešu puses, kuras sūrojās par apavu bojāšanu. Tādējādi, risinot vienu problēmu, faktiski bija radīta cita. Tika nolemts samazināt granīta šķembu izmēru, kā rezultātā sūdzības par apavu bojājumiem gāja mazumā. Nākamgad, ņemot vērā gūto pieredzi, eksperimentu plānots turpināt.

„Esmu pārliecināts, ka nākotnē no sāls lietošanas, kas bojā gan apavus, gan apstādījumus, mēs pamazām sāksim atteikties un pierādīsim, ka granīta šķembas ir efektīvākas, un iespēja tās vairākkārt izmantot nesadārdzinās šo pakalpojumu tik stipri, kā tas sākumā šķita,” pauda V. Kononovs.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs norādīja, ka pašvaldība un ietvju kaisītāji ir izlabojuši kļūdas, nākamgad tās tiks ņemtas vērā un ieguvēji būs visi. „Pāreja uz ietvju kaisīšanu ar šķembām nāks par labu arī četrkājainajiem draugiem, kuru kāju spilventiņi nereti cieta no sāls,” uzsvēra I. Prelatovs. Viņš pauda cerību, ka cilvēkiem šī pieeja iepatiksies, tiks pieņemta un perspektīvā Daugavpils pieredzi varēs pārņemt arī citas Latvijas pilsētas.

To, ka pašvaldībai ir liela vēlme atteikties no sāls un smilšu izmantošanas ietvju apstrādē, atzina arī Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš. Šķembas var savākt ar speciālu sūkšanas iekārtu, izmazgāt un izmantot vēlreiz. Ir ideja atteikties no smiltīm arī ielu kaisīšanā, lai jau nākamgad nevajadzētu ielās tīrīt netīrību un putekļus,” uzsvēra A. Elksniņš. 

Ja paveiksies, pašvaldība, iespējams, pārslēgs līgumu ar ielu uzturētāju uz izdevīgākiem nosacījumiem, norādīja domes priekšsēdētājs.