„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.6 °C
skaidrs laiks

Stropu pamatskolā neizglītos bērnus ar mācīšanās un valodas traucējumiem RU

Saskaņā ar grozījumiem Vispārējās izglītības likumā, no 2020. gada 1. septembra speciālajās izglītības iestādēs tiks samazināts īstenojamo programmu skaits. Turpmāk tajās netiks īstenotas arī speciālās pamatizglītības programmas izglītojamajiem ar mācīšanās traucējumiem un valodas traucējumiem, pastāstīja Daugavpils izglītības pārvaldes (IP) Izglītības satura nodaļas vadītāja Ināra Sprindžuka.

Likuma būtība paredz, ka minēto speciālās pamatizglītības programmu izglītojamie turpmāk varēs apgūt integrēti vispārējās izglītības iestādēs. Līdz ar to Stropu pamatskolā -- attīstības centrā no 2020. gada minētajās speciālās pamatizglītības programmās izglītojamie vairs nevarēs mācīties. Tādēļ jau pērn gada beigās Daugavpils IP sāka strādāt pie jautājuma, kas būtu veicams, lai nodrošinātu šiem skolēniem iespēju iegūt kvalitatīvu izglītību vispārējās izglītības iestādēs. Tāpat tika spriests arī par izglītības iestādes turpmāko attīstību.

Patlaban Stropu pamatskolā -- attīstības centrā mācās 253 skolēni. Paredzētās izmaiņas skars tikai 46 skolēnus, jo pašreizējā 8. un 9. klase līdz 2020. gadam pabeigs šo izglītības iestādi. Pedagoģiski medicīniskā komisija jau šobrīd rekomendē vecākiem, kuru bērniem ir jāmācās minētajās speciālajās izglītības programmās, doties uz vispārējās izglītības iestādēm, kurās šādas programmas jau ir licencētas, strādā nepieciešamie speciālisti un ir vajadzīgais aprīkojums.

Patlaban pilsētā ir virkne mācību iestāžu, kuras īsteno integrētās izglītības programmas. Programmas izglītojamajiem ar mācīšanās traucējumiem īsteno Daugavpils 6. vidusskola, 11. pamatskola, 16. vidusskola, Vienības pamatskola un 12. vidusskola, bet programmas izglītojamajiem ar valodas traucējumiem – 6. vidusskola. No 1. septemra šāda programma darbosies arī 11. pamatskolā. Ar pārējām skolām šo jautājumu plānots risināt atkarībā no pieprasījuma.

Visu rakstu lasiet 2. aprīļa numurā.