„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-0.9 °C
daži mākoņi

Palielinās pabalstu invalīdiem RU

No šī gada 1. jūlija bērni ar īpaši smagu invaliditāti un pieaugušie ar I grupas invaliditāti kopš bērnības saņems papildus 100 eiro ik mēnesi. Pašlaik šis pabalsts ir 213 eiro. 2018. gadā īpašas kopšanas pabalstu ik mēnesī saņēma vidēji 2072 personas par bērniem un 2316 personas ar I invaliditātes grupu no bērnības, informē Labklājības ministrija.

Ģimenes, kurās ir bērni ar īpaši smagu invaliditāti un kuriem ir noteiktas indikācijas īpašas kopšanas nepieciešamībai smago funkcionālo traucējumu dēļ, saskaras ar situāciju, ka bērni nevar veikt vecumam atbilstošas darbības un sevi aprūpēt patstāvīgi bez vecāku vai atbalsta personas pastāvīgas palīdzības. Tas attiecas arī uz ģimenēm, kad šie bērni sasnieguši pieaugušā vecumu. Ģimenēm rodas papildu izdevumi bērnu aprūpei un veselības stāvokļa uzlabošanai vai uzturēšanai esošajā līmenī.

“Pabalsta palielinājums par 100 eiro palīdzēs mazināt plaisu starp ienākumiem, ko saņem bērna ar invaliditāti bioloģiskie vecāki un specializētās audžuģimenes par bērnu ar funkcionāliem traucējumiem, kurš paņemts aprūpē no institūcijas”, skaidro labklājības ministre Ramona Petraviča.  Pēc viņas domām, pieaugušajām personām šāds pabalsta palielinājums ļauj pietuvināties minimālās algas līmenim.   

Šogad īpašās kopšanas pabalsta palielinājumam valsts budžetā paredzēti papildus 2,7 miljoni eiro, 2020. un 2021. gadā – vairāk nekā 5,5 miljoni eiro.

Pēc „Eurostat” datiem, 34% personu ar invaliditāti Latvijā ir pakļautas nabadzības riskam.

Vēl viena šī gada prioritāte ir atalgojuma palielināšana valsts sociālo centru darbiniekiem. Jau no 1. aprīļa viņu atalgojums palielināsies vidēji par 145 eiro. Tam papildus valsts budžetā ir paredzēti 4,8 miljoni eiro.