„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Raudas bērni jau ir integrēti sabiedrībā

Raudas internātpamatskola šogad mainīs nosaukumu -- kļūs par pamatskolu, un, kā atzīst skolas direktore Līga Lapa, šāds nosaukums ir loģisks, jo bērni ir sabiedrības daļa.

„Raudas skolā mācās bērni ar speciālām vajadzībām. Arī dažas Ilūkstes novada vispārizglītojošās skolas īsteno iekļaujošu izglītību,” stāsta Līga.

Tomēr viņa skaidro, ka Raudas skolā, salīdzinot ar vispārizglītojošām skolām, audzēkņi iegūst vairāk. Skolā ir laba materiāli tehniskā bāze, stiprs pedagogu kolektīvs, fizioterapeita, friziera pakalpojumi. Raudas skolēni regulāri apmeklē Ilūkstes Sporta skolas sporta centra baseinu, piedalās dažādos konkursos, sporta sacensībās Ilūkstes novadā un citur.

„Nesen vecāko klašu skolēni apmeklēja Latgales zoodārzu un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju. Atbrauca noguruši, emocijām pārpildīti. Viņi jaunāko klašu skolēniem pastāstīja, ka zoodārzā redzēja krokodilu. Tagad vedīsim mazākos bērnus, jo arī viņi grib redzēt krokodilu. Svētkos cenšamies uzaicināt ciemiņus no citām Ilūkstes novada izglītības iestādēm. Ziemassvētku koncerts tika organizēts kopā ar Eglaines skolēniem, bet Latvijas simtgades svētku koncertā ciemos aicinājām Ilūkstes Mūzikas un mākslas skolas audzēkņus. Līdzi atbrauca koncertmeistare, un tas mūsu bērniem ir liels pagodinājums uzstāties kopā ar māksliniekiem. Tāpat skolā ciemojas arī Ilūkstes Raiņa vidusskolas skolēni un Ilūkstes Bērnu un jauniešu centra dalībnieki ar radošajām darbnīcām. Mūs atbalsta vecāki ar līdzdarbošanos un padomu, bet Ilūkstes novada pašvaldība -- ar transportu un finansējumu,” stāsta Līga.   

Bērni dzīves prasmes apgūst ne tikai stundās, bet arī internātā, kur dzīvo visu nedēļu,  proti, mācās gatavot ēst un citas praktiskas lietas. Sagaidot svētkus, bērni ar skolotājiem gatavo svētku noformējumu.

Raudas skola, būdama programmas „Latvijas skolas soma” dalībniece, pagājušajā semestrī apmeklēja Aglonas maizes muzeju, tiek plānots jauns brauciens šim semestrim.

Raudas skolai ir labi draugi. Uzņēmums „Latvijas dzelzceļš” atbalsta materiāli, šogad Ziemassvētkos sponsorēja bērniem Daugavpils teātra izrādes „Čipolīno” apmeklējumu un pusdienas restorānā „Latgola”. Savukārt uzņēmuma „KPMG Baltics” darbinieki ir kopā ar Raudas skolu jau vairākus gadus. Viņi kopā ar Rīgas Stradiņa universitātes studentiem atbrauc ciemos katru pavasari un organizē radošās darbnīcas, sporta aktivitātes un pikniku turpat pie skolas. Bet Ziemassvētkos viņi bērnus aicina uz Rīgu apmeklēt teātra un baleta izrādes, noskatīties multfilmas.”

Visu rakstu lasiet 2. aprīļa numurā.