„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Ūdens brīvkrāni Daugavpilī drīzumā varētu beigt eksistēt

Kādreiz pieprasīto dzeramā ūdens brīvkrānu Daugavpilī kļūst aizvien mazāk. Pēdējā laikā nav redzētas arī rindas pie šīm ierīcēm. Iespējams, drīzumā brīvkrāni varētu kļūt par vēsturi.

Lai rastu lielāku skaidrību par ūdens brīvkrānu nākotni pilsētā, „Latgales Laiks” aicināja uz sarunu SIA „Daugavpils ūdens” valdes locekli Jeļenu Lapinsku.

Daugavpils ūdensapgādes uzņēmums šogad decembrī svinēs 130 gadu jubileju. Pirmie dzeramā ūdens brīvkrāni Daugavpilī tika ierīkoti XX gadsimta sākumā līdz ar privātās apbūves attīstību Grīvā, Jaunbūvē, Ķīmiķu ciematā un Križos. Gadiem ejot, to skaits pieauga un pārsniedza 50. Visi brīvkrāni bija pieslēgti pilsētas ūdensapgādes tīklam. Tobrīd ūdens brīvkrāni bija viens no populārākajiem un pieejamākajiem ūdens apgādes veidiem pilsētā, īpaši privātmāju apbūves rajonos. Iedzīvotājiem nebija nepieciešama sava aka, jo ūdeni varēja ieliet no tuvākā brīvkrāna.

Diezgan daudz jaunu ūdens brīvkrānu pilsētā uzstādīja pagājušā gadsimta 60. un 70. gados. Vēlāk, līdz ar daudzstāvu dzīvojamo māju apbūvi, kuras tika pieslēgtas centralizētajai ūdensapgādes sistēmai, zuda vajadzība ierīkot jaunus ūdens brīvkrānus.

Nākamais ūdens brīvkrānu lietotāju skaita samazinājums bija saistīts ar ūdens uzskaites ieviešanu, ūdens skaitītāju uzstādīšanu brīvkrāniem un līgumu slēgšanu ar patērētājiem. Ja agrāk no brīvkrāna ūdeni varēja uzpildīt jebkurš cilvēks, tad tagad tiesības to darīt ir tikai noteiktam cilvēku skaitam, ar kuriem ir noslēgts līgums. Lielākoties brīvkrāniem ir uzlikta slēdzenes, bet atslēgas ir tikai tiem, kas maksā par tā izmantošanu.

Patlaban ūdens brīvkrānu skaita samazināšanos veicina pilsētā realizētie ūdensapgādes tīklu paplašināšanās projekti un iedzīvotāju rocības pieaugums, kā rezultātā cilvēki cenšas pieslēgt mājas centralizētajai ūdensapgādes sistēmai, jo lietot mājās ūdensvadu ir ērtāk, nekā iet pēc ūdens ar spaini. Līdz ar to patlaban pilsētā ir saglabājušies un darbojas vien 18 brīvkrāni.

Visu rakstu lasiet 2. aprīļa numurā.