„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+6.2 °C
apmācies

Akordeonistu konkursā „Grand Prix” izcīnīja kaimiņvalstu pārstāvji

1. aprīlī Daugavpils novada kultūras centrā „Vārpa” norisinājās starptautiskais akordeonistu solistu konkurss „Naujene 2019”. Šoreiz, septiņpadsmitajā konkursa rīkošanas reizē, galvenās balvas ieguva viesi no Lietuvas un Baltkrievijas.

Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Krievijas, Baltkrievijas, Francijas, Vācijas un Ukrainas mūzikas iestādes pārstāvēja 146 dalībnieki. Viskuplākais dalībnieku skaits bija no Latvijas, konkursa organizētāju, Naujenes Mūzikas un mākslas skolu, pārstāvēja deviņi audzēkņi. Mūzikas skolu 1.--4. klašu kategorijā „Grand Prix” balvu ieguva Lietuvas Republikas Viļņas Mūzikas skolas “Lira” audzēknis Karols Pavlovskis (pedagoģe Asta Žeromskiene). Mūzikas skolu 5.--7. klašu kategorijā „Grand Prix” saņēma Baltkrievijas Republikas Telehanu bērnu mākslas skolas audzēkne Jevgenija Krivaļa (pedagoģe Anželika Tiseviča).

Šogad konkursā kā jaunievedums bija sertifikātu pasniegšana dalībai divos šogad Francijā un Baltkrievijā notiekošajos starptautiskajos akordeonistu konkursos. Tos pēc saviem ieskatiem izsniedza žūrijas locekļi, kas vienlaikus bija arī šo konkursu organizētāju pārstāvji. Naujenes Mūzikas un mākslas skolas direktors Ruslans Margevičs skaidro, ka tie garantē dažādas privilēģijas, piemēram, konkurss Francijā norisinās divās kārtās, bet šo sertifikātu īpašnieki jau kvalificējušies 2. kārtai. Šādu sertifikātu ieguva divi Daugavpils novada mūzikas skolu pārstāvji, taču par dalību vēl būs jālemj, jo izmaksas, lai tur nokļūtu un uzturētos, ir lielas.

Šoreiz akardeonistu konkurss norisinājās vienu dienu. Pēc konkursa tā dalībnieki un viesi varēja noklausīties starptautisko konkursu laureātu Svetlanas Stavickas (Latvija) un Vladimira Ušakova (Krievija) koncertu.