„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
daļēji mākoņains

Aizliegs PSRS un nacistiskās Vācijas formastērpu izmantošanu

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti otrajā lasījumā atbalstījuši grozījumus likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”, kas paredz, ka sapulču, gājienu un piketu dalībniekiem šo pasākumu laikā būs aizliegts izmantot bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un represīvo iestāžu formastērpus, „Latgales Laiku” informēja Saeimas Preses dienestā.

“Cilvēkiem ir jāsaprot, ka valkāt nacistu vai padomju formas un simboliku publiskos pasākumos mūsu valstī nav pieņemami,” pēc sēdes uzsvēra Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš un informēja, ka līdzīgas izmaiņas iecerēts veikt arī Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā.

 „Latgales Laiks” Saeimas Preses dienestā noskaidroja, ka arī izmaiņas Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā iecerēts veikt ar mērķi, lai izslēgtu iespēju izmantot bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un represīvo iestāžu formastērpus arī 9. maija pasākumos, kas patlaban tiek uzskatīti par publiskiem izklaides un svētku pasākumiem un uz kuriem PSRS militārie pensionāri nereti ierodas, tērpušies savās parādes formās.

Par bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un represīvo iestāžu formastērpu izmantošanu (arī stilizētā veidā) plānots piemērot naudas sodu līdz 140 naudas soda vienībām fiziskām personām (viena naudas soda vienība atbilst 5 eiro), bet juridiskajām personām -- līdz 1420 naudas soda vienībām. Attiecīgais sods paredzēts arī par karogu, ģerboņu un himnu, nacistiskās svastikas, SS zīmju un padomju simbolu -- sirpja un āmura līdz ar piecstaru zvaigzni – izmantošanu.

Vairāk lasiet 5. aprīļa numurā.