„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.9 °C
apmācies

Preiļu novadā sāks reģistrēt mazmājiņas

Preiļu novadā individuālo notekūdeņu attīrīšanas iekārtu, tai skaitā sauso tualešu, īpašniekiem turpmāk būs tās jāreģistrē. To nosaka jaunie saistošie noteikumi, kas pašvaldībā pieņemti sakarā ar Ministru kabineta uzdoto visām pašvaldībām līdz 2021. gadam ieviest decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistru.

Jaunā uzskaites un kontroles kārtība attiecas uz tiem novada iedzīvotājiem, kuri dzīvo Preiļu pilsētas vai Līču, Aizkalnes, Prīkuļu un Pelēču ciema administratīvās teritorijas robežās un kuru īpašums nav pieslēgts centralizētajai kanalizācijas sistēmai. Preiļu novada domē lēsts, ka šobrīd tie varētu būt aptuveni 580 īpašumi. Uz lauku teritorijām, tai skaitā viensētām, tas neattiecas.

Noteikumi paredz, ka īpašniekiem būs jāsāk reģistrēt individuālo notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, septiķi un krājtvertnes, kas nav pievienoti centralizētajai kanalizācijas sistēmai, reģistra uzturētāja SIA “Preiļu saimnieks” izveidotā datubāzē. Tāpat īpašniekiem būs jānodrošina obligāta uzkrāto notekūdeņu izvešana, izmantojot decentralizēto kanalizācijas pakalpojuma sniedzēja pakalpojumus, kā arī jānodrošina attiecīgo iekārtu apkope.

Neiekļaušanās pašvaldības organizētajā decentralizētās kanalizācijas sistēmas uzskaitē tiks kvalificēta kā administratīvais pārkāpums. Ar regulējuma palīdzību iecerēts novērst arī notekūdeņu postošo ietekmi uz vidi, jo tiks apzināts un kontrolēts decentralizēto kanalizācijas sistēmu stāvoklis, sistēmās uzkrāto notekūdeņu un dūņu regulāru izvešana. Tāpat noteikts prasību minimums asenizatoriem jeb šķidro sadzīves atkritumu savācējiem.

Saistošo noteikumu piemērošanā attiecībā uz asenizatoru reģistrēšanu var vērsties Preiļu novada domes apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā, savukārt jautājumos par  decentralizētās kanalizācijas sistēmu reģistrāciju un kontroli var vērsties SIA “Preiļu saimnieks”.