„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.7 °C
apmācies

Tuberkuloze joprojām apdraud cilvēkus

Latgalē 2017. gadā saslimstība ar tuberkulozi bija 27,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Tas ir nedaudz vairāk nekā valstī kopumā (24,8 uz 100 000). Ārsti uzskata, ka slimība apdraud arī 21. gadsimta cilvēku.

Lai gan tuberkuloze nav iznīdēta, saslimstības dinamika iet uz leju, jo darbojas stingrās uzraudzības ārstēšanas programma, kurā iesaistījušies ambulatorie un stacionārie mediķi, kā arī atrasti jauni medikamenti pret smagām tuberkulozes formām, uzsver Daugavpils reģionālās slimnīcas Plaušu slimību un tuberkulozes nodaļas daktere Tatjana Pupiņa. „Kamēr cilvēkam būs vēlēšanās pārmērīgi noslogot savu organismu, piemēram ar diētām, kas nenodrošina sabalansētu uzturu, vai ar alkoholu, kas novājina imunitāti, kamēr cilvēki dzīvos uz ielas, tas ir, bez konkrētas dzīvesvietas, tikmēr mums tuberkulozi pilnībā neizskaust. Šī slimība apdraud arī ieslodzījuma vietu iemītniekus un HIV slimniekus. Saslimšanas risks ir radiem, draugiem, kuri kontaktējas ar tuberkulozes slimniekiem, un hronisko slimību (cukurdiabēta u.c.) pacientiem,” atzīst daktere. Turklāt tuberkulozes infekcijas pazīmes varot konstatēt arī slimniekiem, kuri lieto bioloģiski aktīvus medikamentus jeb jaunākās paaudzes zāles, kuras nozīmē ārstu speciālistu konsīlijs.   

Visu rakstu lasiet 12. aprīļa numurā.