„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.2 °C
apmācies

Koka un uguns pavēlnieks RU

Pateicoties ikgadējam pasākumu ciklam „Satiec savu meistaru”, kuri tiek organizēti visā Latvijā, var iepazīt ne tikai tautas tradicionālos amatus, bet arī apgūt pilnīgi jaunas lietišķās mākslas tehnikas. Naujenes Kultūras namā jaunu koka dekoratīvās apstrādes tehniku demonstrēja mākslinieks Valdis Grebežs.

Valdis Grebežs ir slavens ar savu mākslinieciskās daiļrades daudzšķautnainību. Viņš veido mākslas darbus no māla, koka, akmens, stikla, gāzbetona un citiem pilnīgi atšķirīgiem un neparastiem materiāliem. Turklāt V. Grebežs ir Špoģu mūzikas un mākslas skolas pasniedzējs, kā arī organizē meistarklases savā darbnīcā.

Koka apdedzināšanas tehnoloģiju Valdis sauc par „dekoratīvo apstrādi ar uguni”. Tas ir senākais koka apstrādes veids, lai tas labāk saglabātos. Līdz pat šim laikam arheologi atrod šādi apstrādātus koka izstrādājumus, kuri gadu tūkstošus gulējuši zemē. Šī tehnoloģija tiek plaši pielietota celtniecībā, mēbeļu dekorēšanā, savukārt Valda Grebeža koka skulptūras, kuru radīšanā viņš  pielieto šo tehniku, iegūst neatkārtojamas krāsas un faktūru.

Vairāk lasiet 12. aprīļa numurā.