„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+8.4 °C
apmācies

Jābūt speciālista atzinumam, ka balkons ir avārijas stāvoklī

Daugavpils dome ir palielinājusi atbalstu balkonu remontiem līdz 60% no to izmaksas. Iedzīvotāji ir sarosījušies, apsverot domu par balkonu sakārtošanu, un sākuši aktīvāk pieteikties šai domes atbalsta programmai. Taču ir arī tādi iedzīvotāji, kas jau iepriekš, negaidot atbalstu, ir izremontējuši savus balkonus par saviem līdzekļiem. Tagad šie iedzīvotāji ir nobažījušies, ka viņiem par balkonu remontu var nākties maksāt atkārtoti.

Mihails „Latgales Laikam” pastāstīja, ka nesen pie viņa ieradies meistars no apsaimniekojošās organizācijas un paziņojis, ka gaidāms balkona remonts. Kad Mihails sācis iebilst, norādot uz to, ka savu balkonu izremontējis, neizmainot ne tā konstrukciju, ne krāsu, meistars sācis veikt dažādus mērījumus, mēģinot atrast remonta gaitā pieļautus pārkāpumus.

Mihails piekrīt, ka liela daļa mājas balkonu ir briesmīgā stāvoklī, taču ir neizpratnē, kādēļ viņam tagad būtu vēlreiz jāmaksā par tādu pašu darbu. Turklāt tie nav daži desmiti, bet gan vairāki simti eiro. Līdzīgi domā arī Mihaila kaimiņi, kas, līdzīgi kā viņš, ir izremontējuši savu balkonu.

„Ja jau balkoni jāremontē, tad lai tiek remontēti tikai tie balkoni, kuriem tas tiešām ir nepieciešams. Baidos, ka tagad ar mājas iedzīvotāju vairākumu pieņems lēmumu par balkonu remontu, un mans balkons atkārtoti tiks remontēts bez manas piekrišanas,” bažījas Mihails.

Vīrietis piekrīt, ka balkonu sliktais stāvoklis ir problēma, kas jārisina, un ir labi, ka šo problēmu sāk risināt. Taču ir jābūt izstrādātam mehānismam, kā to izdarīt, ņemot vērā arī to cilvēku intereses, kas savulaik pie šī jautājuma jau ir piestrādājuši un izremontējuši balkonus pašu spēkiem.

SIA „Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma” Ēku konstruktīvo elementu tehniskās daļas vadītājs Nikolajs Gorbunovs „Latgales Laikam” paskaidroja, ka vispirms ir nepieciešams sertificēta speciālista izsniegts tehniskās apsekošanas atzinums, kurš nosaka, ka balkons tiešām ir avārijas stāvoklī. 

Neskatoties uz to, ka daudzdzīvokļu mājās balkonu ir daudz, atzinums ir nepieciešams par katru no tiem. „Iedzīvotāji var būt veikuši balkona virsslāņa nomaiņu, hidroizolācijas nomaiņu vai kādus citus remontus, bet nesošā plātne var būt palikusi bez izmaiņām un būt bojāta. Tādēļ eksperta atzinums ir obligāts,” uzsvēra N. Gorbunovs.

Pirms nav saņemts šāds atzinums, nevar būt arī nekādas darbības, jo domes finansiālais atbalsts ir paredzēts tikai tiem balkoniem, kuri ir atzīti par avārijas stāvoklī esošiem. Remontam ir nepieciešams arī būvprojekts, norādīja tehniskās daļas vadītājs.

Ja par avārijas stāvoklī esošiem mājā tiek atzīta tikai daļa balkonu, lai pēc to remonta māja nebūtu raiba, pastāv iespēja veikt pārējo balkonu kosmētisko remontu, norādīja N. Gorbunovs.

Patlaban Daugavpilī ir 33 dzīvojamās mājas, kurās ir reģistrēti balkoni avārijas stāvoklī. Iesniegumi izvērtēt balkonu tehnisko stāvokli un izstrādāt projektus to remontam patlaban ir saņemti no piecu māju iedzīvotājiem.