„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.3 °C
apmācies

Piešķirs finansējumu kultūras pieminekļiem un objektiem

Līdz 14. jūnijam Daugavpils novada kultūras mantojuma pieminekļu objektu īpašnieki varēs pretendēt uz līdzfinansējumu objektu izpētei, konservācijai, restaurācijai vai atjaunošanai. Pašvaldība izsludinājusi konkursu, kas ļauj šim mērķim piesaistīt līdz 5000 eiro.

Īpašnieki varēs pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu 30 līdz 100% apmērā, tas atkarīgs no paredzētajiem saglabāšanas darbiem. Būvdarbi tiks atbalstīti 50% apmērā, konservācijas un restaurācijas būvprojektu un autoruzraudzības dokumentu izstrāde – 30% apmērā, bet kultūrvēsturiskā inventarizācija vai arhitektoniski mākslinieciskā izpēte – 100% apmērā.

Konkurss paredzēts gan valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu, gan Daugavpils novada aizsargājamo kultūras mantojuma objektu saglabāšanai. Saistošie noteikumi izstrādāti jau pērn, bet konkurss izsludināts šogad. 2019. gada pašvaldības budžetā šim mērķim atvēlēti 7000 eiro.

Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā iekļauti 78 valsts un vietējās nozīmes Daugavpils novada teritorijā reģistrēti pieminekļi. Lielākā daļa no tiem ir arheoloģijas pieminekļi, senkapi un pilskalni. Savukārt Daugavpils novada aizsargājamo kultūras mantojuma objektu sarakstā apkopoti 225 objekti. Pērn saraksts atjaunināts, papildinot to ar 13 aizsargājamiem kultūras mantojuma objektiem.