„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.5 °C
apmācies

Riebiņu etnografiskajam ansamblim “Jumaleņa” 35

Pavasarīgi sakoptajā Riebiņu novada kultūras centrā svinīgā gaisotnē tika atzīmēta etnografiskā ansambļa “Jumaleņa” 35 gadu jubileja.

             1984. gada 12. Februārī Riebiņu kultūras centra vadītājs Broņislavs Kokorišs savāca kopā 12 dziedāt gribētājus. Daudzie koncerti, uzstāšanās prieks, skaistie latgaliešu tautas tērpi drīzi vien iekaroja daudzu klausītaju sirdis. Dziedāts visos “Baltica” festivālos, pabūts dziesmu svētkos, kaimiņu valstīs un Krasnojarskā. Noskriets tautasdziesmu maratons Biķerniekos. Dziedāts gan pašu mājās, gan brīvdabas muzejā, gan TV, gan kopā ar radio ļaudīm.

             Iet laiks, mainās vadītāji, kolektīvu vadījis Uldis Bērziņš, Lidija Vija Grauze, Jānis Teilāns, kurš kolektīvu vadījis vairāk kā 20 gadus, Anna Briška, Aija Smirnova, Antra Skutele, Ārija Bergmane Sprūdža, katrs no viņiem ar savu māksliniecisko redzējumu veidoja kolektīvu, ienesa savu artavu kolektīva dzīves stāstā. Patīkami, ka kolektīvam ir liels potenciāls, perspektīva.

           Kolektīvu šobrīd vada jauns, atraktīvs, ar izdomu bagāts un talantīg vadītājs Oskars Bērziņš. Māca mīlēt un godāt tautasdziesmu, ievērot tautas tradīcijas. Jau no bērnības apguvis folkloras pamatus, folkloras kopā “Ceiruleits”. Pats sagatavoja jubilejas koncerta programmu, režiju, kur ļāva izpausties katra dalībnieka radošajām spējām –dziedāt, spēlēt, iet rotaļās. Pēc skatuves noformējuma varēja saprast, ka darbība notiek tēva sētā.

           Pasākumu “Skaista dzeive Tāva sātā” kuplināja daudzie folkloras kolektīvi. Jubilāri ar milzīgu pateicību sirdī uzņēma viesus. Katrs kolektīvs nāca ar savu “Odziņu”- piemērotu dziesmu, ar mīļiem un sirsnīgiem vārdiem, ar atraktīvām dāvanām. Mīļš paldies par kopā būšanu.

           Ar siltu maizes klaipu, un folkloras mantojumu jubilāri pateicās  Riebiņu vidusskolas skolotāju ansamblim un mazajiem “Jumalāniem”, Galēnu pagasta kopai “Vydsmuiža”, Preiļu novada Saunas pagasta kopai “Golūda”, Preiļu novada kultūras nama senioru vokālajam ansamblim “Virši”, Preiļu novada  folkloras kopai “Leiči”, Saunas pagasta ansamblim “Naktineica”, Vārkavas novada kopām “Vecvārkava” ,“Dzeipurs”, Aglonas novada kopai “Olūteņš”, Līvānu novada kopām “Ceiruleits” un “Turki”, Viļānu novada Dekšāru pagasta vīru ansamblim “Kūzuls”, Rēzeknes novada  kopai “Bolta vīšņa”, Daugavpils novada kopai “Dyrbyni”, kā arī citiem sveicējiem.

          Riebiņu novada domes priekšsēdētājs Pēteris Rožinskis un kultūras nama vadītāja Ilga Pokšāne pasniedza visiem kolektīva dalībniekiem pateicības rakstus par ilggadēju radošu ieguldījumu  folkloras mantojuma saglabāšanā un novada kultūrvides veidošanā. Ilggadējie dalībnieki saņēma arī Latvijas Nacionālā kultūras centra Atzinības.

          Kas gan būtu svētki bez skaisti un bagātīgi klāta galda? Vissirsnīgākā pateicība izskanēja atbalstītājiem Jāzepam Šņepstam, Aldim Adamovičam, Inetai Anspokai, Anitai Cakulei, Laimai un Naurim Bērziņiem, Mičuļu ģimenei, zs “Pumpuri, Intaram Ivanānam, Kristapam Gilučam, u. c.

Tikai roku rokā strādājot, var paveikt lielus un svarīgus darbus. Lielais paldies kultūras centra darbiniekiem, Ilzei Piskunovai -  pasākuma vadītājai, Lienei Ivanovai- māksliniecei, Ilgai Pokšānei- centra direktorei, kā arī tehniskajam personālam. Par muzikālu pasākuma daļu rūpējās grupa “Ivarmīns”.

           Doma viena, svētki un jubilejas noteikti jāsvin. Tie rosina atskatīties uz jau paveikto, iezīmē nākotnes vīzijas. Protams, ka neatsverams ir emocionālais lādiņš, vajadzīgums un strādātgriba, kopābūšana un sadziedāšanās

Marija Volkova, ansambļa ilggadēja dalībniece