„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Bibliotēkā atklās mākslinieces Ingūnas Levšas personālizstādi “Miniatūras”

2. maijā plkst. 16.00 Latgales Centrālās bibliotēkas Daiļliteratūras sektorā (Rīgas ielā 22a, 2. stāvā) tiks atklāta mākslinieces Ingūnas Levšas personālizstāde “Miniatūras”. Izstādē iekļautie darbi ir tapuši Daugavpils cietoksnī. Abstraktos mazformāta gleznojumos tverti Latvijai tipisku ainavu motīvi, kas māksliniecei šķiet svarīgi viņas identitātes veidotāji.

Izstādes “Miniatūras” centrā ir mākslinieces centieni fiksēt dažādus apziņas stāvokļus laika posmā no pērnā gada decembra līdz aprīlim – tās ir sajūtas, kas balansē uz skumju, melanholijas un pat depresijas robežas. Darbos ir motīvi un tēli, kas vairākkārt atkārtojas, piemēram, mākoņi, lietus un abstrakta ainava, kas atkarībā no noskaņas ieņem vai nu padrūmu tumšo mēnešu krāsu gammu, vai tieši pretēji pirmo pavasara staru gaistošo un nenoteikto vieglumu. Darbi veido nelielus, savā starpā nesaistītus stāstījumus, taču tēli, kas atkārtojas, liek domāt par pretējo – ka viss šis subjektīvisms ir savā starpā saistīts un ir savērpusies mākslinieces mitoloģija, kas patiesībā ir stāsts par skumjām, dzīves bezjēdzību un iekšējo mēģinājumu to pārvarēt.

Līdz šim Ingūna Levša pamatā strādājusi žakarda tehnikā, aužot lielformāta digitālos gobelēnus, taču izstādē “Miniatūras” pievērsusies eksperimentiem sev jaunā mazformāta glezniecības tehnikā, izmantojot un miksējot kopā krāsainu tušu, akvareļus, akrilu, papildinot to ar flomāsteriem un akvareļzīmuļiem. Māksliniece piedāvā jaunu skatījumu uz glezniecības iespējām, jaucot dažādas krāsas un to sniegtās priekšrocības, kas ļauj parādīt dziļi personīgus pārdzīvojumus ar akrila pastozumu un vispārinātus tēlus un metaforas ar gaistoši vieglo akvareli.

Latvijas Kultūras akadēmijas un Latvijas Mākslas akadēmijas absolvente Ingūna Levša izstādēs piedalās kopš 2001. gada. Līdz šim aizvadītas 12 personālizstādes un vairāk nekā 30 grupu izstādes Latvijā un ārvalstīs, tostarp Ķīnā, Portugālē, Baltkrievijā, Norvēģijā, Krievijā, Grieķijā, Lietuvā, Turcijā. Papildus aktīvai izstāžu darbībai māksliniece veiksmīgi piedalās projektos, rezidencēs, performancēs, radošajās darbnīcās, konferencēs un citos pasākumos Latvijā un ārvalstīs. Kopš 2018. gada ieņem Daugavpils pilsētas galvenās mākslinieces amatu.

Ingūnas Levšas personālizstāde “Miniatūras” skatāma Latgales Centrālās bibliotēkas Daiļliteratūras un Nozaru literatūras sektoros no 2. līdz 31. maijam.