„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+4.1 °C
daļēji mākoņains

Baltā galdauta stāsti

Rīt, 4. maijā, visā valstī ar „Baltā galdauta svētkiem” tiek svinēta Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas diena. Par godu šiem valsts svētkiem Latgales Centrālā bibliotēka (LCB) ir sarūpējusi īpašu izstādi „Baltā galdauta stāsti”, kurā eksponētas senlietas un dzimtu stāsti no bibliotēkas darbinieku ģimenes arhīviem, kā arī atbilstošas tematikas literatūra no bibliotēkas krājumiem. 

Atsaucoties Latvijas Simtgades biroja un Latvijas Institūta iniciatīvai rīkot „Baltā galdauta svētkus”, kas kā jauka 4. maija svinēšanas tradīcija tika pieteikta 2016. gadā, bibliotēka jau trešo gadu rīko tematisku izstādi, stāsta LCB sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Gedžūne. Iepriekš rīkota balto galdautu un seno dokumentu izstāde, taču šogad darbinieki aicināti meklēt savā ģimenes arhīvā senus priekšmetus, kas savulaik tika izmantoti sadzīvē, bet šobrīd galvenokārt tiek glabāti kā piemiņa no senčiem.

Pati Inga izstādei no mammas lauku mājām „Dīķu mājas” Ambeļu pagastā atvedusi senu, ar ziediem apgleznotu lādīti, kuru viņa atceras kopš bērnības. Ingai lādīte raisa atmiņas par vasaru un Jāņu svinēšanu laukos. Tajā vienmēr tika glabātas diegu spolītes un adatas, kas bērniem noderēja, pinot Jāņu vainagus. „Atceros savus pirmos Jāņus, kad šī lādīte tika nocelta no plaukta, un mēs ar ģimenes sievietēm sēdējām pie šķūnīša saulītē un puišu savestos ozolzarus pinām vainagos,” stāsta Inga. Arī šobaltdien lādīte pilda to pašu funkciju. Vecāmamma Ingai stāstījusi, ka lādīte mājās uzradās Otrā pasaules kara laikā, kad viņu sētā iemaldījies kāds padomju armijas kareivis un iemainījis šo lādīti pret maizi. Taču viņi tā arī neuzzināja, kur zaldāts to ņēmis – varbūt atradis kādā pamestā mājā, iemainījis, bet varbūt nozadzis.   

Neparasta ir arī Pārdaugavas bibliotēkas darbinieces Annas Vasiļjevas rotu lādīte, ko viņas mammai pirmajā dzimšanas dienā dāvājuši vecāki. Uz lādītes, kas izgatavota 1955. gadā Zilupē, iespiesta fotoateljē tapusī Annas tuvinieku fotogrāfija -- mamma bērnībā ar saviem vecākiem. Anna lādītē joprojām glabā no mammas mantotās rotas.

Visu rakstu lasiet 3. maija numurā.