„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Egils Levits: „Valsts prezidenta vienīgais instruments ir viņa idejas”

Aizvadītajā nedēļā ar atklātu lekciju "Vērtības Eiropas Savienībā un Latvijā" Daugavpils Universitātē viesojās pazīstams latviešu jurists un politologs Egils Levits, kurš arvien biežāk tiek minēts arī kā iespējamais kandidāts gaidāmajās Valsts prezidenta vēlēšanās. Savu atbalstu juristam ir paudušas visas koalīcijas partijas.

E. Levits atzīst, ka vēl jau neesot izvirzīts kā kandidāts: „Koalīcija, acīmredzot, ir nonākusi pie secinājuma, ka mana kandidatūra ir piemērota. Ja Saeimas vairākums tā uzskatīs arī balsojumā, uzskatu, ka mans pienākums būtu šo aicinājumu izpildīt.”

Jautāts, kādas būs viņa prioritātes Valsts prezidenta amatā, E. Levits uzsver, ka Valsts prezidentam nav varas instrumentu, viņš nevar pieņemt likumus vai izdot rīkojumus. „Viņš var tikai izstrādāt un ierosināt likumprojektus, taču to pieņemšana ir Saeimas ziņā. Tāpat viņš var atlikt Saeimā jau pieņemta likuma spēkā stāšanos un dot Saeimai iespēju to vēlreiz pārdomāt. Valsts prezidenta vienīgais īstais darba instruments ir viņa idejas un tas, kā viņš šīs idejas pauž, lai dotu argumentus sabiedrības un politikas diskusijām. Tāds ir mūsu Valsts prezidenta institūcijas modelis. Attiecībā uz Latvijas valsts attīstību pārskatāmā laika periodā man būs trīs galvenie darbības virzieni -- solidaritāte, piederība un moderna valsts”, saka Egils Levits.

Visu interviju lasiet 3. maija numurā.