„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.8 °C
apmācies

Eiropas vēlēšanas Latvijā: SVARĪGI DATUMI

Eiropas Parlamenta (EP) birojs Latvijā, Centrālā Vēlēšanu komisija (CVK) un Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) informē par nozīmīgākajiem datumiem saistībā ar Eiropas vēlēšanām Latvijā 25. maijā un iedzīvotāju līdzdalības iespējām.

Institūcijas arī aicina iedzīvotājus nodot šo informāciju tiem ģimenes locekļiem, paziņām u.c., kuri ikdienā nelieto internetu, piemēram, pensionāriem, gados vecākiem cilvēkiem.

7. maijs: līdz šim datumam (IESKAITOT) ikviens Latvijas pilsonis var ērti nomainīt savu vēlēšanu iecirkni, ja vēlas balsot citur:

    • Vēlēšanu iecirkni katram piešķir automātiski, atbilstoši deklarētajai dzīves vietai. Piemēram, ja deklarētā dzīvesvieta nav mainīta, tad arī vēlēšanu iecirknis nav mainīts un ir tas pats, kas iepriekšējās vēlēšanās.
    • Ja nezini savu vēlēšanu iecirkni, noskaidro vai samaini to elektroniski PMLP vietnē: gov.lv

 ! NOSKAIDROT

! SAMAINĪT (lai samainītu iecirkni, jāautorizējas ar savu internetbanku)

 Noskaidrot savu iecirkni vari arī, zvanot uz CVK uzziņu tālruni: 67049999.

 - 24. maijs: IEPRIEKŠĒJĀ BALSOŠANA! Trīs dienas pirms vēlēšanām vari balsot JEBKURĀ vēlēšanu iecirknī Latvijā! Līdzi jāņem pase vai personas apliecība.  

 maijs. EIROPAS vēlēšanas LATVIJĀ. Atceries - jābalso konkrētā - savā - vēlēšanu iecirknī! Līdzi jāņem pase vai personas apliecība. Šajā dienā ievēlēsim 8 Latvijas pārstāvjus, kuri turpmākos 5 gadus strādās Eiropas Parlamentā un līdzdarbosies ES likumu izstrādē.

 Likumdošanas process Eiropas Savienībā (ES):

Abi ES likumdevēji - Eiropas Parlaments un ES Padome (ES dalībvalstu ministri), kuras darbu 2019. gada pirmajā pusē vada Rumānija (2015. gada pirmajā pusē vadīja Latvija) - kopīgi pieņem ES likumus daudzās jomās. Šie likumi pēc tam ir pamats ES valstu nacionālajiem likumiem. Piemēram, Latvijā līdz pat 80% likumu balstīti uz ES lēmumiem.

Lai arī Eiropas Komisija ir vienīgā Eiropas likumu iniciatore, Eiropas Parlaments var norādīt, kādi tiesību akti būtu vēlami, un prasīt EK, lai tā sagatavo likumdošanas priekšlikumus. Eiropas Parlaments ir vienīgā tieši vēlētā ES institūcija, kas pārstāv aptuveni 500 milj. ES iedzīvotāju.

 

Eiropas Parlamenta vēlēšanās