„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Latvijas Skolu šaha olimpiādes Latvijas finālā spēlēs arī 26 Latgales jaunie šahisti

Latvijas Skolu šaha olimpiādes Latgales reģiona finālā Daugavpilī par iespēju spēlēt Rīgā, Latvijas skolu šaha olimpiādes Latvijas finālā cīnījās 129 skolēni, no kuriem šo iespēju ieguva 26.

Latgales reģiona finālā bija pārstāvētas 28 skolas. “Lai veiksme ir jūsu pusē!”, Latvijas Skolu šaha olimpiādes Latgales reģiona fināla atklāšanā skolu šahistus sveica Daugavpils Sporta pārvaldes vadītājs Juris Stivriņš.

Pēc izspēlētajām septiņām Latgales reģiona fināla spēlēm 10 skolēniem simultāna spēli aizvadīja Latvijas čempione šahā sievietēm, sieviešu FIDE meistare Elizabete Limanovska, kura savas šahistes gaitas sāka tieši Daugavpilī. Vēl 20 bērniem tika piedāvāta simultāna spēle ar sacensību galveno tiesnesi, Daugavpils šaha treneri, meistarkandidātu Edvīnu Dzirkali, kuram pretī sēdās vairāk nekā 20. “Drošiem pieder pasaule un pieredze ir jāgūst no priekšgājējiem no gudrākiem, to mēs bērniem mācām, rādām un sniedzam šo iespēju sēsties pretī stiprajiem šahistiem, nebaidīties!” par simultāna spēles nozīmi teic Latvijas Skolu šaha olimpiādes koordinatore Nellija Maklakova.

Lielisku informatīvo darbu, uzrunājot skolu jaunatni Latgalē, paveicis Andrejs Horobijs. Viņš arī aktīvi darbojas, lai Latgalē kopumā aktivizētu šaha dzīvi, un ir pārliecināts, ka nākamgad Latvijas Skolu šaha olimpiādi papildinās vēl vairāki desmiti spēlētāju no šī reģiona.

Latvijas Skolu šaha olimpiādes organizatori pateicas Latgales šaha treneriem, kuri rūpējās, lai bērni varētu piedalīties šajās vērienīgajās sacensībās.

Uzvarētāji:

1.-.4. klašu grupa meitenēm

1.vieta Sofija Vasiļjeva, Daugavpils Krievu vidusskola-licejs
2.vieta Žanete Kluša, Sakstagala pamatskola
3.vieta Jeļizaveta Kuzņecova, Viļānu vidusskola
5 punktu robežu sasniedza un tiesības spēlēt Skolu šaha olimpiādes finālā ieguva:
4.vieta Kristīne Gruznova, Maltas vidusskola
5.vieta Milena Samuilova, Viļānu vidusskola

1.-.4. klašu grupa zēniem

1.vieta Raimonds Jakubsevičus, Daugavpils Krievu vidusskola-licejs
2.vieta Martijs Krakops, Tilžas vidusskola
3.vieta Ņikita Savickis, Daugavpils Krievu vidusskola-licejs
5 punktu robežu sasniedza un tiesības spēlēt Skolu šaha olimpiādes finālā ieguva:
4.vieta Edvards Gaidis, Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzija
5.vieta Jaromirs Vjaters, Daugavpils Krievu vidusskola-licejs
6.vieta Gļebs Krasavins, Daugavpils 13. vidusskola
7.vieta Dāvids Vanags, Rēzeknes sākumskola

5.-9.klašu grupa meitenēm
1.vieta Irēna Treija, Rēzeknes 4. vidusskola
2.vieta Lija Ignatjeva, Krāslavas Varavīksnes vidusskola
3.vieta Laine Kupča, Tilžas vidusskola

5.-9.klašu grupa zēniem
1. vieta Edvards Stekels, Maltas vidusskola
2. vieta Jānis Gudriks, Maltas vidusskola
3. vieta Lauris Lazovskis, Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzija
5 punktu robežu sasniedza un tiesības spēlēt Skolu šaha olimpiādes finālā ieguva:
4.vieta Maksims Šestakovs, Rēzeknes 6. vidusskola
5. vieta Artjoms Kalmašņikovs, Daugavpils Krievu vidusskola-licejs

10.-12.klašu grupa meitenēm

1.vieta Rebeka Ločmele, Tilžas vidusskola
2.vieta Elīna Smikerste, J.Pilsudska Daugavpils Valsts poļu
3.vieta Regīna Vingre, Daugavpils Centra vidusskola

10.-12.klašu grupa zēniem
1.vieta Roberts Revalds, Viļakas Valsts ģimnāzija
2.vieta Artūrs Melnis, Tilžas vidusskola
3.vieta Sergejs Dvorcovs, Krāslavas Varavīksnes vidusskola

Latvijas Skolu šaha olimpiāde notiek trīs posmos, kuru 1. posmā katra skola izvirzīja 3 labākos zēnus un 3 labākās meitenes trīs vecuma grupās – 1.-4. klase, 5.-9. klase un 10.-12. klase, kuri piedalījās reģionu finālos. Katrā reģiona finālā noskaidroti 3 labākie zēni un 3 labākās meitenes iepriekšminētajās vecuma grupās, kuri izcīnīja tiesības piedalīties Latvijas finālā. Reģiona finālos katrā notika 7 spēļu kārtas ar laika kontroli 12 minūtes un 5 sekundes par gājienu.

3.posmā jeb Latvijas Skolu šaha olimpiādes finālā 15. maijā, Rīgā, Transporta un Sakaru institūtā, Lomonosova ielā 1 – tiksies visu 5 iesaistīto reģionu finālu stiprākie skolu šahisti. Latvijas finālam varēja pieteikties atsevišķi visi šahisti skolēni ar vismaz I sporta klasi šahā, savukārt reģionos drīkstēja piedalīties spēlētāji ieskaitot līdz II sporta klasei šahā. Kopumā plānots, ka Latvijas Skolu šaha olimpiādes finālā tiksies ap 300 bērnu. Tajā no katra Latvijas reģiona cīnīsies 18 labākie jaunie skolu šahisti, kā arī 200 bērnu ar pirmo sporta klasi šahā. Latvijas Skolu šaha olimpiādē pavisam piedalīsies vairāk nekā 1000 skolēni no 170 vispārizglītojošajām mācību iestādēm.

Latvijas Skolu šaha olimpiādes mērķis ir noskaidrot, cik Latvijas skolās bērni māk spēlēt šahu, cik skolās ir šaha pulciņš vai šaha stunda, kā palīdzēt tām Latvijas skolām, kuras vēlas ieviest šahu savu skolēnu ikdienā. Šādi šahs tiek popularizēts ne tikai kā sporta veids, bet arī lietderīgs brīvā laika pavadīšanas veids jaunatnes vidū. Tiek veicināta sadarbība starp šaha treneriem, skolotājiem, notiek dalīšanās pieredzē, kā arī noskaidroti labākie skolu šahisti katrā reģionā un Latvijā.

Latvijas Skolu šaha olimpiādes īpašais labvēlis ir Transporta Sakaru institūts (TSI), sarūpējot piemiņas suvenīru – 3D tehnikā veidotu šaha figūru ikvienam dalībniekam un dažādas pārsteiguma balvas – īpašas konfektes, TSI piezīmju kladītes. Visiem simultāna spēles dalībniekiem TSI dāvāja yo-yo par drosmi sēsties pretim stiprākajiem Latvijas šahistiem. Latvijas Skolu šaha olimpiādes dalībniekiem balvas gādā arī MILZU pārslas, kā arī reģionu finālos uzvarētājiem tika sarūpēti dažādi citi pārsteigumi. Latgales reģionā labākajiem ieejas ielūgumus dāvāja Marka Rotko Mākslas centrs, Daugavpilī. Vēl pieci skolēni tika pie Escape Room, Daugavpilī dāvanu kartēm.

Katra skola saņēma īpašo diplomu no Eiropas šaha savienības (ECU), ko sarūpēja un parakstīja Eiropas šaha savienības viceprezidente Dana Reizniece-Ozola. “Šis ir goda diploms skolām, kurās ir jūtamas kaut mazākās šaha vēsmas – kaut viens mazs šahists, kurš ir gatavs skolu pārstāvēt un piedalīties sacensībās,” dalībnieku skolu aktivitāti uzteic Nellija Maklakova.

Katrā finālā kā viena no vērtīgākajām balvām tiek pasniegta Latvijas Sporta federāciju padomes sporta metodiskās literatūras sērijas trešā grāmata "Māksla uzvarēt", kas Latgales reģiona finālā tika pasniegta Latvijas sieviešu čempionei Elizabetei Limanovskai un galvenajam tiesnesim Edvīnam Dzirkalim, kuri bērniem pasniedza simultāna spēles. Grāmatas autors Zigurds Lanka ir šaha lielmeistars kopš 1992. gada un Latvijas čempions 1993. gadā, ilggadējs dažādu valstu un dažādas kvalifikācijas šahistu treneris.