„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+4.4 °C
apmācies

Divās Preiļu novada kapsētās uzstādīti jauni centrālie krusti

26. aprīlī Lielās Talkas aktivitāšu ietvaros Preiļu novada Preiļu pagasta Seiļu un Šoldru kapsētās valdīja rosība – tika uzstādīti jauni centrālie krusti. Veco krustu demontāžā un jauno krustu uzstādīšanā aktīvi iesaistījās LR 13. Saeimas deputāts Aldis Adamovičs,  Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda, Preiļu pagasta pārvaldes vadītājs Vitālijs Plivda un vietējie entuziasti kopā ar SIA “Preiļu saimnieks” atbalstu ar tehniku un strādniekiem, informē Preiļu novada domes mājaslapas satura redaktore Jolanta Upeniece.

Preiļu pagasta pārvaldes vadītājs Vitālijs Plivda atzīst, ka jauni centrālie krusti kapsētās bija nepieciešami, jo vecie krusti bija savu laiku nokalpojuši un to stāvoklis bija kritisks. 

Krustu izgatavošanu no privātiem līdzekļiem atbalstīja LR 13. Saeimas deputāts Aldis Adamovičs, Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda un Preiļu novada Preiļu pagasta pārvaldes vadītājs Vitālijs Plivda. Krustus izgatavoja SIA “Olūts”, savukārt Preiļu leļļu māksliniece Vladlena veiksmīgi atjaunoja krustā sistā Jēzus tēlus no vecajiem krustiem. 

Noslēdzoties uzstādīšanas darbiem, Preiļu pagasta pārvaldes vadītājs Vitālijs Plivda pateicās ziedotājiem, kapu vecākajiem – Vijai Kivleniecei un Staņislavam Mūrniekam, talciniekiem un visiem labas gribas cilvēkiem, kas iesaistās un palīdz kapu sakopšanā un labiekārtošanā.

Uzstādot jaunus centrālos krustus ir veikts kārtējais no soļiem minēto kapsētu labiekārtošanā, saglabājot un pilnveidojot mūsu pusei raksturīgās kapu tradīcijas un sakrālo mantojumu. Kapsētas laika gaitā mainās, bet kapu regulāras apmeklēšanas un kopšanas tradīcija ir noturīga vairāku gadsimtu garumā. Kapsētās katru gadu tiek kupli apmeklēti kapusvētki un svecīšu vakari. Šie ir ikgadējie pasākumi, kur satiekas radinieki, bijušie un esošie novadnieki.