„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
apmācies

Eglainieši satraukušies par Stendera muzeja nākotni

Eglainietes Stefānija Lazdāne un Helēna Plone pauda nožēlu, ka Eglaines pagastā vairs nav kultūras nama vadītāja, kurš koordinēja arī Gotharda Frīdriha Stendera muzeja pasākumus. „Ilūkstes tūrisma un kultūras aģentūras vadītāja intervijā „Latgales Laikā” saka, ka biedrībai un viņai ir atšķirīgs redzējums par Stendera muzeju. Mēs esam nobažījušies, kas būs ar Stendera muzeju,” saka Helēna.

„Jau 2014. gada jūlijā Eglaines kultūras namā Ilūkstes novada domes pārstāvji paskaidroja, ka nav brīvu līdzekļu, lai uzturētu muzeju. Tāpēc sākās brīvprātīgo muzeja atbalstītāju aktivitātes,” stāsta Helēna. Augustā Stefānija Lazdāne sarīkoja Stendera muzeja 25 gadu jubilejas pasākumu, kas notika ārā. Eglainieši turpat, muzeja pagalmā, izveidoja izstādi un sarīkoja svētku mielastu. Tajā pašā gadā ar Andra Spūļa atbalstu S. Lazdāne piedalījās Stenderam veltītā konferencē Jelgavā.

Vēlāk, 2015. gada februārī, eglainieši nodibināja biedrību „Stendera mantinieki”, kuru vada Vits Bacāns, ar mērķi glābt muzeju, un pagasta pārvalde biedrībai atdeva muzeja atslēgas.

„Atbrauca Rāznas kungs [Ilūkstes novada domes priekšsēdētājs] un teica, ka muzejam ir jāstrādā. Ja jau muzeja atslēgas bija atdotas, mēs arī strādājām. Aktīvi darbojās Vits Bacāns, Jānis Ruļuks un citi brīvprātīgie, bet Stefānija Lazdāne uzņēmās muzeja saimnieces pienākumus. Viņa trīs gadus rīkoja izstādes, Stendera dienas, rakstīja projektus,” atminas Helēna.  

Biedrība organizēja talkas un pasākumus, kurus atbalstīja eglainieši un Eglaines pagasta pārvaldes vadītāja Marta Petrova. Muzeja pasākumu rīkošanā iesaistījās jaunā Eglaines kultūras nama direktore Zanda Lisovska. „Taču Zanda tika paņemta uz novada domi, un muzejs atkal ir bez vadītāja,” saka Helēna, kura kopā ar Stefāniju ir izstājušas no biedrības „Stendera mantinieki”, jo neesot spēka un veselības.

Visu rakstu lasiet 3. maija numurā.