„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.3 °C
neliels sniegs

Seši miera un spriedzes gadi

Aprīlī Marka Rotko mākslas centrā tika atklāta jaunā izstāžu sezona, kura sakrita ar centra sestās dzimšanas dienas svinībām. Jaunās sezonas izstādēs atslēgas vārdi ir „miers” un „spriedze”.

Svarīgs notikums Rotko centra jaunajā sezonā ir Ļeņingradā ebreju ģimenē dzimušā amerikāņu mākslinieka Borisa Lurjē, NO!art kustības pamatlicēja darbu izstāde. Mākslinieka radošajai darbībai bija veltīta arī lekcija, tika demonstrēta filma. B. Lurjē dzīve saistīta ar Latviju – viņš uzauga Rīgā, kur blakus, Rumbulas mežā, 1941. gadā fašisti nogalināja viņa radiniekus. Savukārt viņš bijis ieslodzīts Vācijas koncentrācijas nometnēs. Tādējādi viņa radošās darbības pamatā ir holokausta, rasisma, imperiālisma tēma. Mākslinieka gana provokatīvie darbi kalpo vienai idejai – akcentēt dziļas sociālas problēmas.

Fotomāksliniece Valija Platace fiksējusi pilnīga miera un mīlestības mirkli starp vecākiem un pieaugušu bērnu, kas mūsu steidzīgajā laikmetā notiek tik reti. „Interesanti, ka šis darbs tapa laikā, kad es veidoju Daugavpils novada pagastu kopējās fotogrāfijas,” stāsta māksliniece, „simts dienas līdz Latvijas simtgadei, 11. augustā, es fotografēju Vaboles pagasta iedzīvotājus.” Tieši šajā dienā Valijas objektīvā nokļuva aina, kad pagasta vadītāja Aina Pabērza aizkustinoši apskaujas ar tēvu. Savukārt Daugavpils tekstilmāksliniecei Nataļjai Krjukovai miers un spriedze un stāvoklis, kurā vienlaikus atrodas sieviete gaidībās.

Visu rakstu lasiet 3. maija numurā.