„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.6 °C
apmācies

Vakarskolas kā glābšanas riņķis

Lai gan Latvijas izglītības sistēmā turpinās nebeidzamas reformas un tiek slēgtas skolas, Daugavpilī un Daugavpils novadā veiksmīgi tiek īstenotas vakara un neklātienes izglītības programmas. Daudziem cilvēkiem tā ir lieliska iespēja iegūt vidējo izglītību, kuru viņi dažādu iemeslu dēļ nav ieguvuši agrāk.

Daugavpils 17. vidusskolas vakara nodaļas direktora vietniece Inna Titova stāsta, ka vakarskola Daugavpilī pastāvēja kopš 1946. gada, bet 1997. gadā tika apvienota ar 17. vidusskolu. Pašlaik vakara nodaļā mācās 360 cilvēki, tostarp strādājošie, sportisti, jaunās māmiņas, reemigranti, tie, kuri brauc sezonas darbos uz ārzemēm vai bieži atrodas komandējumos, vārdu sakot, visi, kuri nevar katru dienu apmeklēt parasto skolu.

Skolēnus nosacīti var iedalīt vairākās grupās. Pirmajā ir cilvēki vecumā no 26 līdz 40 gadiem, kuri jau ir pastrādājuši Eiropā, izbaudījuši visus mazkvalificēta darba „labumus” un secinājuši, ka bez izglītības neiztikt. Daudzi no viņiem strādā, audzina bērnus. „Mūsdienu realitāte ir tāda, ka bez zināšanām šiem cilvēkiem ir grūti integrēties sabiedrībā un apgūt nopietnu profesiju. Šīs kategorijas motivācija ir sasniegt konkrētu rezultātu,” stāsta Inna.

Šiem skolēniem ir svarīgi likvidēt robus zināšanās, un tieši šāds ir vakara nodaļas pedagogu uzdevums. Tikpat svarīgs mērķis ir veiksmīgi nokārtot eksāmenus, tāpēc sešus gadus tika izstrādāti mācību materiāli katram priekšmetam. Rezultātā tika izveidota elektroniskā tālmācības sistēma -- ikviens audzēknis jebkurā laikā, neatkarīgi no atrašanās vietas, var to izmantot, lai iepazītos ar nepieciešamā mācību priekšmeta materiāliem.

Otra grupa – sportisti. Pastāvīga piedalīšanās sacensībās, treniņnometnes, braucieni traucē mācīties parastajā skolā, tāpēc šiem cilvēkiem ir piemērota vakara nodaļa.

Trešajā grupā ir jaunieši, kuri dažādu iemeslu dēļ nevar turpināt izglītību vispārizglītojošajās vai profesionālajās mācību iestādēs. Tie ir aptuveni trīsdesmit procenti no kopējā audzēkņu skaita.

Visu rakstu lasiet 3. maija numurā.