„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.7 °C
neliels lietus

Daugavpils bērnus apciemos slovēņu rakstniece Majda Korena


Lasītveicināšanas programmas “Mūsu mazā bibliotēka” ietvaros no 10. līdz 15. maijam Latvijā viesosies slovēņu rakstniece Majda Korena, grāmatas “Uzvāri man pasaciņu!” autore. Rakstniece apmeklēs Rīgu, Daugavpili un Madonu – pilsētas, kurās mīt aktīvi programmas dalībnieki. Tikšanās ar Daugavpils jaunajiem lasītājiem notiks 13. maijā.

“Mūsu mazā bibliotēka” ir lasītveicināšanas programma 4-8 gadus veciem bērniem, kas tiek īstenota ar mērķi veicināt bērnu interesi par literatūru un ilustrāciju, kā arī rosināt bērnus uz dažādām radošām nodarbēm. Tās literārajā izlasē iekļautas sešas augstvērtīgas, ilustrētas grāmatas, kuru autori nāk no dažādām valstīm – Slovēnijas, Polijas, Igaunijas un Latvijas. Programma norit sešās valstīs vienlaicīgi, Latvijā to vada izdevniecība “Liels un mazs”.

Daugavpils publiskās bibliotēkas dalību programmā “Mūsu mazā bibliotēka” uzsāka 2018. gada jūnijā. Projektā ir iesaistīti kopskaitā 295 dalībnieki no dažādām Daugavpils pilsētas izglītības iestādēm. Lasītveicināšanas aktivitātes norisinās visās Latgales Centrālās bibliotēkas filiālēs, līdztekus bibliotekāres viesojas arī izglītības iestādēs. Bērniem tiek piedāvāti dažāda veida pasākumi – skaļa priekšā lasīšana un bilžu grāmatu “degustācijas”, rotaļnodarbības un literāras stafetes, teatralizēti uzvedumi un radošas laboratorijas.

Viens no programmas īpašajiem pasākumiem ir “Mūsu mazās bibliotēkas” kolekcijā iekļauto grāmatu autoru un ilustratoru viesošanās skolās, pirmsskolas iestādēs un bibliotēkās, kuras ir aktīvas lasītveicināšanas projekta dalībnieces. Iepriekš Latvijā viesojušies slovēņu ilustrators Damjans Stepančičs un igauņu rakstniece Hilli Randa, bet maijā bērniem būs iespēja satikt slovēņu rakstnieci Majdu Korenu, kuras grāmata “Uzvāri man pasaciņu!” bija starp populārākajām arī Daugavpils programmas dalībnieku vērtējumā. Daugavpilī Majda Korena viesosies 13. maijā. Rakstniece apmeklēs 12., 21. un 24. pirmsskolas izglītības iestādi, kur vadīs literāru darbnīcu mazajiem lasītājiem. Programmas “Mūsu mazās bibliotēkas” norisi un Majdas Korenas vizīti līdzfinansē Eiropas Savienības programma “Radošā Eiropa”.

Majda Korena ir absolvējusi Ļubļanas Universitātes Pedagoģijas fakultāti, šobrīd strādā par sākumskolas skolotāju, bet atrod laiku arī rakstīšanai. 2018. gadā Māras Gredzenas tulkojumā izdotā grāmata “Uzvāri man pasaciņu!” ir pirmā autores grāmata, kura izdota latviski. Tā vēsta par gražīgu zaķu bērnu, kam neviens mammas gatavotais ēdiens nav gana labs. Agatas Dudekas (Agata Dudek) ilustrāciju vienkāršās formas un košās krāsas acumirklī piesaista bērna uzmanību stāstam par kaprīzo zaķīti, kuram tik grūti izpatikt.