„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.4 °C
apmācies

Arī dzīvojamajam fondam ir lietošanas termiņš RU

Būvniecības nozari uzraugošā Ekonomikas ministrija (EM) pauž bažas par padomju laikā būvēto sērijveida daudzdzīvokļu namu nesošo konstrukciju un paneļus savienojošo elementu stiprību. Lielai daļai tipveida ēku normatīvais kalpošanas beigu termiņš pienāks pēc 10 vai 15 gadiem, taču vēl ātrāk – jau pēc viena gada – ieteicamā drošā ekspluatācija beigsies 464. sērijas dzīvokļiem. Nepatīkamu ainu atklāšanās netiek izslēgta arī 602. sērijas deviņstāvu mājās.

Ekonomikas ministrija apzinoties, ka potenciāli lielākie riski šobrīd ar nesošajām konstrukcijām varētu būt 464. sērijas namiem, tuvāko piecu mēnešu laikā izlases veidā 464. sērijas ēkām veiks tehniskā stāvokļa padziļinātu izpēti. Tiks veikta nesošo konstrukciju, to mezglu un starpstāvu pārseguma plātņu stiprības pārbaude, kā arī novērtēts ārsienu paneļu un to šuvju tehniskais stāvoklis.

Ja būvkonstrukciju sliktā tehniskā stāvokļa dēļ notiks kādi drošības precedenti vai pēc būvinženieru tehniskajiem atzinumiem PSRS laika dzīvokļu mājām sāks likt ekspluatācijas liegumus, tas var ietekmēt Latvijas nekustamo īpašumu tirgu. SEB banka, “Swedbank” un “Citadele” jau šobrīd sākušas piesardzīgi kreditēt dzīvokļu iegādi PSRS sērijveida namos. Vairs netiekot izsniegti kredīti uz maksimālo termiņu – 30 gadiem.


SIA “Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums” (DDzKSU) tehniskais direktors Raitis Ķikusts, raksturojot dzīvojamā fonda stāvokli Daugavpilī, atzina, ka tas esot apmierinošā stāvoklī. Neesot māju, kuras būtu atzītas par avārijas stāvoklī esošām. Atsevišķām „hruščovkām” balkonu stāvoklis gan esot neapmierinošs.

Arī padomju laikā būvēto tipveida ēku ar sērijveida dzīvokļiem stāvoklis esot apmierinošs. Nevienai no tām nav avārijas vai pirmsavārijas stāvokļu pazīmju. 464. sērijas dzīvojamo namu DDzKSU apsaimniekošanā nav. DDzKSU apkalpo divas 602. sērijas deviņstāvu mājas. Vienai no tām ir veikta daļēja renovācija. Otra ēka ir apmierinošā stāvoklī. Informācija par plānotajām Ekonomikas ministrijas pārbaudēm uzņēmumam ir tikai no masu medijiem. Informācijas par iedzīvotāju kreditēšanas aktivitāti uzņēmumam gan neesot, jo tas šādus pakalpojumus nesniedz.

Ēku tehnisko stāvokli DDzKSU kā apsaimniekošanas organizācija kontrolē, veicot ikgadējas un ikmēneša apsekošanas. Tiek veikti visi nepieciešamie kārtējie remontdarbi un apkalpošana. Kapitālu remontdarbu gadījumā apsaimniekošanas organizācija sasauc kopsapulces, organizē un sakārto visus nepieciešamos dokumentus, kas nepieciešami papildus apsaimniekošanas maksā iekļautajiem darbiem. Vērā tiek ņemta arī māju vecāko iniciatīva.

Patlaban DDzKSU apsaimnieko 18 dzīvojamās mājas, kas ir nodotas ekspluatācijā pēc Latvijas neatkarības atgūšanas.

Visu rakstu lasiet "Latgales Laika" 10. maija numurā.