„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.3 °C
apmācies

Ilūkstes novadā reformē amatierkolektīvus

No 26 amatierkolektīviem desmit pārņems Ilūkstes novada Kultūras un tūrisma aģentūra. Pārējie kolektīvi paliek pagastu pārvalžu pārziņā un to vadītājiem netiks maksāta alga.

„Latgales Laika” lasītāji jautāja, kāpēc Ilūkstes novada Kultūras un tūrisma aģentūra (KTA) pārņēmusi tikai 10 kolektīvus -- Ilūkstes novada KC jauniešu kolektīvus „Labrīt” un „Ance”, vecākās paaudzes deju kolektīvu „Ozolzīle”, sieviešu vokālo ansambli „Lilija”, pūtēju orķestri „Sēlija”, Subates KN vokālo ansambli „Sonāte”, Šēderes KN Lašu kori, Pilskalnes pagasta vidējās paaudzes deju kolektīvu, Dvietes pagasta vidējās paaudzes deju kolektīvu „Dviete” un Bebrenes KN folkloras kopu „Ritam”, un kāpēc pārējos 16 kolektīvus pašvaldība atdevusi pagastu pārvalžu pārziņā, noņemot algas to vadītājiem, un kādas štata vienības ir aģentūrā.  

Ilūkstes novada domes lēmumā par Ilūkstes novada pašvaldības sadarbību ar Ilūkstes novada KTA teikts, ka pašvaldība aģentūrai valdījumā atdod Ilūkstes novada kultūras centru, Subates kultūras namu un Ilūkstes estrādi un ka aģentūra organizēs tradicionālos gadskārtu un valsts svētkus (Lāčplēša dienu, Ziemassvētkus u.c.), kā arī lielos Ilūkstes novada pasākumus (novada svētkus, Lauksaimnieku un uzņēmēju svētkus, velomaratonu u.c.). Tikmēr vietējā mēroga jeb pagasta pasākumu rīkošana, tāpat kultūras namu uzturēšana tiek nodota Bebrenes, Dvietes, Eglaines un Šēderes pagasta pārvaldei. Štatu sarakstā iekļauta amata vienība „pārvaldnieka palīgs sabiedrisko attiecību jautājumos” (0,25 slodze). Tāpat aģentūrai valdījumā tika nodoti arī tūrisma objekti, tostarp Bebrenes muiža, dabas parks „Dvietes paliene”, dabas liegums „Pilskalnes Siguldiņa” u.c. Lēmumā nekas nav teikts par amatiermākslas kolektīviem.

Ilūkstes novada domes priekšsēdētājs Stefans Rāzna skaidro: „Kolektīvu vadītāji sanāksmē tika informēti, ka droši var darboties kultūras namos. Nekādi ceļi nevienam netiek nogriezti, visi darbojas ciešākā sasaistē ar savu pagastu. Ilūkstes novada domes sēdē tika atbalstīta senioru kolektīvu dalība Latgales novada senioru dziesmu un deju svētkos.”  

Vairāk lasiet 10. maija numurā.