„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.6 °C
apmācies

Subates katoļu baznīcā izrakts pazudušais zvans

Aprīlī Subates katoļu baznīcā piedzīvoti notikumi, kas pierāda, ka gadu desmitiem glabāti noslēpumi var izrādīties patiesi. Militārās arheoloģijas un meklēšanas kluba „Leģenda” dalībnieki šeit atraduši Otrā pasaules kara laikā pazudušu zvanu, ko draudzes locekļi bija aprakuši zem baznīcas dēļiem.

„Baznīcā jābūt trim zvaniem, bet Subatē bija palicis tikai viens. Otru atņēma kara laikā, un šis, lūk, ir trešais,” stāsta  Subates katoļu draudzes prāvests Andrejs Skadiņš. Nostāsti vēsta, ka vietējie to noslēpuši un pēc tam aprakuši, lai tas nepiedzīvotu otrā zvana likteni. Prāvests apgalvo, ka ziņa par baznīcā aprakto zvanu tika glabāta lielā noslēpumā, un vēl pagājušā vasarā par leģendas patiesumu zināja tikai pāris cilvēki. Viens no viņiem bija Staņislavs Martinovs, kas, vēl jauneklis būdams, paaicināts palīgos aprakt zvanu. Tagad 87 gadus vecais vīrs palīdzēja militārās arheoloģijas un meklēšanas kluba „Leģenda” aktīvistiem atrast konkrēto vietu baznīcā, kur zvans aprakts.

Pagaidām zvans novietots pie baznīcas iekšdurvīm, to ir kārtīgi jānospodrina un jāsagaida pasūtītā zvana mēle. Un tikai tad, kad zvans būs ne tikai uzstādīts, bet arī bīskapa iesvētīts, Subates Svētā erceņģeļa Miķeļa baznīcā zvanīs divi zvani. Raugoties zvanu torņa griestos, prāvests prāto, vai būtu iespējams atgūt arī trešo zvanu – to kara laikā paņēmuši vācieši, tad nu kādai Vācijas draudzei varētu lūgt palīdzību jauna zvana gādāšanā. Vispirms gan jātiek galā arī ar citām praktiskām lietām. Nesen mūžībā aizgājis draudzes zvaniķis, tagad jāmeklē kāds cits brīvprātīgais šī darba veikšanai. Priesteris stāsta, ka ik dienu zvanu tornī nav jākāpj, ar zvanu skaņām baznīca katoļticīgos aicina uz Svēto Misi svētdienās un svētku dienās.