„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.4 °C
neliels sniegs

Mazā laukuma lielās problēmas

Kalkūnes pagasta Randenes iedzīvotājus neapmierina jaunā un modernā bērnu rotaļu laukuma stāvoklis, kurš ciemā tika ierīkots pagājušā gada rudenī. Viņiem nepatīk gan atrašanās vieta, gan segums, gan vairākas citas nianses.

Randenes iedzīvotāji pastāstīja, ka nebija organizēta sabiedriskā apspriešana, kur un kā ierīkot laukumu. „Lai gan šajā laukumā rotaļāsies mūsu bērni, vecāku viedokli nejautāja,” saka randeniete, „sanāk, ka uzbūvēja pēc principa „lai tik būtu”.

Vecāki uzskata, ka laukums ierīkots ciema visnedrošākajā vietā, kur vienā pusē atrodas katlu māja, bet otrā – ceļš, turklāt šajā vietā nav apgaismojuma. Lai bērnu uzturēšanos laukumā padarītu drošu, iedzīvotājiem apsolīja ceļa pusē uzstādīt nožogojumu, taču tā vēl joprojām nav. „Solīja ierīkot apgaismojumu, uzstādīt soliņus, taču nekas nav izdarīts,” stāsta ciema iedzīvotāji, „kāds vectēvs pats uzstādīja soliņu, taču saņēma rājienu par to.” Iedzīvotāji saka, ka bija apsolīts arī speciāls segums, taču nav arī tā, laukumā ir sabērtas smiltis – bērniem ir neērti pa tām skraidīt, savukārt ziemā smilšu dēļ nevar notīrīt sniegu, tāpēc rotaļu laukums nostāvēja zem sniega dīkā. „Nezin kāpēc ap laukumu nozāģēja kokus, tāpēc tagad tur vienmēr cepina saule,” piebilst Randenes iedzīvotāja.

Tādējādi laukums ir, bet vairāku iemeslu dēļ tas netiek izmantots, -- bērni uz to nāk reti.

Kalkūnes pagasta pārvaldes priekšsēdētājs Osvalds Kursītis paskaidroja, ka rotaļu laukuma ierīkošanai ciemā izvēlējās vienīgo piemēroto vietu, kura ir pašvaldības īpašumā. Ciema teritorijā ir arī ērtākas vietas bērnu laukuma iekārtošanai, taču tās ir privātīpašums. O. Kursītis saka, ka bērnu drošības problēmu atrisinās žogs, kuru pagasts jau ir iegādājies pagājušā gada decembrī un drīzumā  tas tiks uzstādīts. Savukārt laukuma labiekārtošana vēl nav pabeigta, un kā vienmēr, visa vaina ir finansējumā. Laukums tapis ES projekta ietvaros, taču tajā bija paredzēti tikai rotaļu rīki un elementi. Viss pārējais – uz pašvaldības rēķina, saka O. Kursītis. Tāpēc visi pārējie laukuma iekārtošanas darbi ir atkarīgi no tā, cik pagastam būs naudas. Piemēram, pagasts nevar atļauties labu segumu, tāpēc pagaidām laukumā ir smiltis. Taču priekšsēdētājs apgalvoja – kā tikai būs līdzekļi, laukumā ieklās speciālu gumijotu segumu.