„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.6 °C
nedaudz mākoņains

Muzeju nakts Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā RU

Kārtējo reizi Daugavpilī norisināsies viena no interesantākajām naktīm gadā – Muzeju nakts, kuras tēma šogad ir “Tālavas taurētājs”, atsaucoties uz Rūdolfa Blaumaņa apdziedāto drosmīgo un neuzpērkamo sendienu varoni. Un atkal šajā naktī Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs vērs durvis katram viesim. Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja šī gada pasākuma moto ir ““Mans zelts ir mana tauta, mans gods ir viņas gods”. Šīs rindiņas no poēmas “Tālavas taurētājs” izsaka katra Latvijas iedzīvotāja visdziļāko uzticību sev un Latvijas tautai. Tās atspoguļo tautas un ikkatra cilvēka godu, kas stiprina un vieno mūs. 

Starptautiskajā muzeju naktī 18. maijā aicinām pilsētas iedzīvotājus un viesus iedziļināties muzeja atmosfērā, interesantās aktivitātēs, jaunos atklājumos un neaizmirstamos priekšnesumos un protams – krāšņā šovā “Ziedu duets”, kas notiks Daugavpilī pirmo reizi.

Muzeja durvis apmeklētājiem vērsies jau plkst. 19.00, kur līdz plkst.23.00 notiks Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja ekspozīciju un izstāžu apskate:  Ekspozīcija „Daugavpils novada kultūrvēsture”, muzeja krājuma izstāde “Lai mūzika skan”, izstāde „Ceļš uz dievnamu”, interjera izstāde „Pagātnes reveranss”, izstāde „Nauda ar Latvijas dvēseli. Lats”, Daugavpils dekāna priestera A. Madelāna piemiņas izstāde „Mīlēt Dievu un kalpot cilvēkiem”, Leonīda Baulina mākslas zāle, Pjotra Hudobčenoka mākslas darbu izstāde „Dvinskas stāsti”, Daugavpils reģiona mākslinieku asociācijas izstāde „Pieskāriens”, Daugavpils Universitātes Maģistru studiju programmas „Māksla” absolventu darbu izstāde „Ideja ieņem formu” un dabas ekspozīcija.      

Muzeja pagalmā no plkst. 19.00 līdz plkst.22.45 darbosies „Seno amatu pagalmiņš”, kur apmeklētājiem būs iespēja klātienē pavērot un izmēģināt loka šaušanas un cirvju mešanas  prasmes un nogaršot Latgales nacionālos ēdienus. Pagalmā darbosies arī Latgales amatnieku tirdziņš un notiks Latgales arheoloģisko tērpu paraugdemonstrējumi. Līdz plkst. 21.00 darbosies radošā darbnīca “Tālavas pasakas” ar amatniekiem.

Muzeja ielā tiks izvietota lielā skatuve, kur no plkst. 19.00 līdz plkst. 22.45 notiks MUZEJU NAKTS KONCERTS „Tālavas taurētāja stāstu motīvi”. Koncertā piedalās: S. Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas koris un mūzikas vidusskolas audzēkņi, tautas deju kolektīvi „Laismeņa” un „Daugaveņa”, bērnu un jauniešu centri „Saules stariņi” un „Jaunība”, „Ludzas amatnieki”, koncertu vadīs: Juris Ostrovskis.

Dubrovina parkā, plkst. 23.00 “Muzeju nakts 2019” pasākuma noslēgums:  krāšņais šovs - muzikālā mākslas performance “ZIEDU DUETS”.


„Ziedu duets” –ir absolūts jaunums Baltijā, kas pārsteigs ikvienu apmeklētāju –  vizuālais majestātiskums nojauks jebkuras realitātes robežas.  Duetā darbosies divas milzīgas „dzīvas” lelles (h=5,5m), kuras vizuāli līdzināsies fantastiskiem izgaismotiem milzu karaliskiem ziediem. Latvijas Nacionālās operas solisti - vīrišķais un sievišķais zieds vienotā programmā ar muzikālo pavadījumu izpildīs pasaulslavenu operu ārijas.