„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Šogad dārzkopjus piemeklējusi sīpolu krīze RU

Šogad skāde piemeklējusi mazdārziņu īpašniekus – veikalos pat ar uguni gaišā dienas laikā nesameklēsi sīksīpolus. No veikalu plauktiem tie pazuda jau aprīlī. Kurš paguva nopirkt, tam šogad ir cerības tikt pie sīpolu ražas. Kuri sīksīpolu iegādi atlika līdz pēdējam brīdim, tagad jāiztiek ar tirgū nopērkamajiem, kam noteikta pasakaina cena.

Sēklu veikalos uz pircēju vaicājumu par sīksīpoliem pārdevēji atbild ar smaidu – nav ne veikalos, ne arī noliktavās un šogad vairs nebūs. Kādu laiku sīpoli vēl bija nopērkami kaimiņvalstī Lietuvā, taču arī tur vairs tie nav atrodami, bet vietumis tiekot pārdoti pat par 16 eiro kilogramā. Daugavpils tirgū sīksīpoli nupat vēl bija nopērkami, taču cena gan neiepriecina – no 6 līdz 10 eiro kilogramā. Turklāt iegādāties sēklu tirgū daudzus attur iepriekšējo gadu bēdīgā pieredze – ražu nopostīja sīpolmuša, ar kuru bija inficēta sēkla. Taču aizvadītajās brīvdienās arī Daugavpils tirgus iztukšots. Sīksīpoli esot nopērkami Igaunijā, turklāt tur arī cenas pagaidām esot adekvātas – vismaz trīs reizes lētāk nekā Latvijas tirgū. 

Sīksīpolu trūkuma problēmu dārzkopības speciālisti skaidro ar to, ka visā Eiropā pagājušajā vasarā bijis sausums un sīpolu raža nepadevusies. Latvija šoreiz iepirkusi nelielu apjomu sīksīpolu, visiem nepietika.

Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra Daugavpils biroja augkopības konsultante Viktorija Grancovska atzīst, ka tā nav pirmā reize, kad sīksīpoli nav nopērkami, šādas krīzes bijušas arī iepriekš. Taču iemeslu viņa nemāk skaidrot.

Visu rakstu lasiet 17. maija numurā.