„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.0 °C
apmācies

Šogad novērojama vidēja ērču aktivitāte RU

No aprīļa līdz oktobrim Latvijā ilgst t.s. „ērču sezona”. Sakarā ar to ir pieejama plašāka informācija par piesardzības pasākumiem, saslimšanas gadījumiem, ko izraisījusi ērces piesūkšanās utt. Pagaidām nav statistikas datu, kuri varētu būt par iemeslu iedzīvotāju panikai, kas izcēlusies saistībā ar ērcēm, -- to izraisījušas vien spilgtas fotogrāfijas sociālajos tīklos un cilvēku bailes.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informē, ka novērojama vidēja ērču aktivitāte. No 2019. gada 1. janvāra līdz 3. maijam ar ērču encefalītu saslimis viens cilvēks. Jāpiebilst, ka pērn šajā laika periodā bija reģistrēti jau pieci saslimšanas gadījumi. Pēc ērču piesūkšanās cilvēki biežāk saslimst ar Laima slimību, taču šogad minētajā laikposmā fiksēti 18 gadījumi, t.i., par 15 mazāk nekā pagājušajā gadā.

SPKC Daugavpils nodaļas vecākā epidemioloģe Nonna Vološčuka pastāstīja, ka ērču aktivitātes sezona ir sākusies un turpinās, kā vienmēr. Taču pagaidām laika apstākļi nav labvēlīgi ērcēm – visvairāk tām nepatīk karstums un lietus. „Nevajadzētu cerēt, ka ērču skaits samazināsies, vienkārši ir jāveic piesardzības pasākumi un maksimāli jāparūpējas par savu, tuvinieku un mājdzīvnieku drošību,” saka N. Vološčuka. Jāņem vērā, ka ne jau katra noķertā ērce ir inficēta, turklāt arī pēc inficētas ērces piesūkšanās ar encefalītu saslimst tikai neliela daļa cilvēku.

Vasarā ir daudz vietu un iespēju, lai ērce varētu piesūkties – svētki un dažādi pasākumi dabā, turklāt drīzumā sāksies ogu un sēņu sezona. „Ir atbilstoši jāsaģērbjas un rūpīgi jāapskata sevi, atgriežoties no meža, -- tie ir visvienkāršākie un efektīvākie pasākumi,” iesaka N. Vološčuka. Epidemioloģe rekomendē arī vakcinēties, taču atgādina, ka vakcīna pasargā tikai no ērču encefalīta, savukārt vakcīnas pret Laima slimība un citām saslimšanām, ko pārnēsā ērces, nav.

Visu rakstu lasiet 17. maija numurā.