„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Berķenelē izdzīvots mīlas stāsts aicina lauzt aizspriedumus

18. maija vakarā durvis vēra dažādi muzeji, taču Raiņa mājā Berķenelē apmeklētāji sāka pulcēties jau saulainajā pusdienlaikā. Jauniešu organizētā pasākumā ar instalāciju, izrāžu un mūzikas palīdzību vēlreiz izdzīvots kāds leģendām vīts traģisks mīlas stāsts.

Pirmie pasākuma „Nav nosapņots, bet izdzīvots” dalībnieki tikās jau Daugavpilī, lai ar velosipēdiem kopā mērotu ceļu uz Berķeneli. Maršruts veidots, lai piestātu un apskatītu vietas, kur, iespējams, pirms vairāk nekā astoņdesmit gadiem tikušies divi mīlnieki, Daugavpils Valsts ģimnāzijas audzēkņi. 

Nostāsti vēsta, ka 1936. gadā tieši Berķeneles apkārtnē divu jauniešu -- Jura un Ņinas -- mīlestība beidzās ar traģiskiem notikumiem. Abi bija no dažādas ticības un tautības ģimenēm, kas, stereotipu vadītas, liedza jauniešiem būt kopā. Pēc neveiksmīgiem mēģinājumiem aizbēgt no vecākiem jaunieši neatrada citu izeju kā abiem kopā aiziet mūžībā. Pasākuma organizatore, mākslas menedžmenta studente Ilma Kupcova stāsta: „Kopā ar Kalkūnes pagasta jauniešiem vēlējāmies ļaut Ņinai un Jurim izdzīvot savu stāstu vēlreiz. Gribējām gan izcelt nevis tā noslēgumu, bet vēstījumu – jālauž stereotipi, ka latvieši ar krieviem vai luterāņi ar pareizticīgajiem nevar sadzīvot vai draudzēties.”

Visu rakstu lasiet 21. maija numurā.