„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
neliels lietus

Vai Ignalinas radioaktīvie atkritumi apdraud Latgales iedzīvotājus RU

Ignalinā būvēs radioaktīvo atkritumu glabātuvi. Latgales iedzīvotāji un politiķi ceļ trauksmi, ka tā apdraudēs Latvijas iedzīvotājus, kuri dzīvo Lietuvas--Latvijas pierobežā.

Demenes pagasta jaunais lauksaimnieks Andžejs, kurš saimnieko kopā ar tēvu dažus kilometrus no Ignalinas AES, retoriski jautā, kāpēc radioaktīvos atkritumus apglabās pie Latvijas robežas, tāpat kategoriski bilst, lai lietuvieši tos ierok pie Viļņas. Kāds cits demenietis, kurš vēlējās palikt anonīms, pauda, ka cilvēki slimos, jo jaunais objekts būs tikpat liels drauds, kāda bija likvidētā Ignalinas AES.

Vaicāti, vai lasa, pēta to, kas rakstīts par projektu avīzēs, internetā, demenieši atzinās, ka kādreiz lasījuši rakstu Demenes pagasta avīzē, taču, kopš tā ir likvidēta, viņi nezina, kas notiek Ignalinā.

Glabātuves projektu neatbalsta arī aptaujātie Visaginas iedzīvotāji.

Anatolijs Kočevanovs 10 gadus strādāja Ignalinas AES. „Es remontēju kodolreaktorus. Darbs notika ārpusē, bet pašā reaktorā netikām ielaisti. Ūdeni, kas dzesēja šos reaktorus, novadīja ezerā. Vai tur bija attīrīšanas iekārtas -- nemāku teikt. Bet droši varu teikt, ka radioaktīvo atkritumu glabātuve nav jāceļ,” teica Anatolijs.

Daugavpilietis Aleksejs Ignatjevs, kurš pārcēlies uz Visaginu ģimenisku apsvērumu dēļ, pauda neizpratni par Daugavpils medijos sacelto ažiotāžu sakarā ar radioaktīvo atkritumu glabātuves projektu. „Troksnis jāceļ tad, kad ir projekta sabiedriskā apspriešana. Mani neinteresē emocijas, panika, kas valda Daugavpilī. Lietuvā tādas panikas nav. Man gribas izlasīt skaidrojumu, kas tas ir par projektu. Tādus objektus būvēja un būvēs. Glabātuve atradīsies Ignalinas AES teritorijā, un tas būs stratēģiski svarīgs objekts. Esmu pārliecināts, ka ES uzraudzīs tā būvniecību ļoti stingri,” atzina Aleksejs.

 

Visu rakstu lasiet 21. maija numurā.