„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.0 °C
daži mākoņi

Latgalē pulcēsies latviešu jaunieši no visas pasaules

No 26. jūlija līdz 2. augustam Daugavpils novadā pulcēsies latviešu jaunieši no visas pasaules, lai kopīgi diskutētu par aktuālām sabiedriski politiskām tēmām, radītu jaunas idejas kultūrā, biznesā, politikā, attīstītu kritisko domāšanu, kaltu rotas un  iepazītos ar Latgales vēsturi.

Latgales 2x2 semināra tēma šogad būs „Atspulgi”. Programma būs piesātināta ar aktīvām un radošām lekcijām, debatēm un radošo darbu, ko vadīs dažādu nozaru profesionāļi. Katru dienu jaunieši gūs zināšanas dažādās jomās un darbosies kādā no izvēlētajiem projektiem, piemēram, rotkalšana, mūsdienu Latvijas virtuve, teātris, žurnālistika, animācija un Latgales folklora.

Dalībniekiem būs iespēja iepazīt Latgales kultūrvēsturi postfolkloras grupas “Rikši” dalībnieka Ērika Zepa un grupas “Dabasu Durovys” mūziķa un sabiedriskā darbinieka Arņa Slobožaņina vadībā, diskutēt par migrācijas un integrācijas jautājumiem kopā ar pētnieci Agnesi Lāci, gatavot kopā ar šefpavāru Māri Jansonu, kalt rotas ar Vitautu Straupi un iepazīt Latgales uzņēmīgākos ļaudis kopā ar Daini Mjartānu.

Vakaros jauniešiem būs iespēja parādīt savus talantus, izdziedāt un izdejot latviešu dziesmas un dejas. Viena diena tiks atvēlēta Latgales iepazīšanai, kuras laikā izbraukumā tiks apskatītas skaistākās vietas, kultūrvēstures objekti un notiks tikšanās ar vietējiem uzņēmējiem un citiem iedvesmojošiem cilvēkiem.

“2x2” nometne tika izveidota pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, un toreiz pulcēja trimdas latviešus Ziemeļamerikā. Tās mērķis bija stiprināt latvietību to jauniešu vidū, kuri dzimuši un auguši ārpus Latvijas. Kopš 2015. gada vasaras “2x2” notiek arī Latvijā, apvienojot šeit un ārpus Latvijas dzimušos latviešu jauniešus.

Nometne notiks atpūtas bāzē “Virogna”. Piedalīties tajā aicināti pieteikties gan ārzemēs, gan Latvijā dzīvojošie latviešu jaunieši vecumā no 18 līdz 30 gadiem, rakstot uz info@2x2pasaule.lv vai aizpildot anketu 2x2pasaule.lv. Dalībniekiem pastāv iespēja iegūt stipendiju. Pašlaik jau pieteikušies latviešu jaunieši no ASV, Anglijas, Vācijas, Šveices, Beļģijas, Brazīlijas, Zviedrijas un Latvijas.