„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.6 °C
apmācies

Maksis palīdzēs dzīt pēdas noziedzniekiem RU

Pirms trim nedēļām kārtības sargu rindas Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldē papildinājis jauns četrkājains dienesta biedrs – četrus mēnešus vecais beļģu aitu šķirnes suns Maksis. Viņa specializācija priekšdienās būs pēdu dzīšana jeb cilvēku meklēšana pa pēdām un aizsardzības elementi. Suņa saimnieks ir kinologs ar desmit gadu stāžu Boriss Šroms. Suns ir iegādāts Somijā Latvijas un Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektā, kurš paredz stiprināt policijas kapacitāti Latvijas un Lietuvas pierobežas teritorijās. Tas ir pirmais šajā projektā iegādātais suns.

Borisam tā būšot pirmā pieredze ar beļģu aitu suni. Līdz šim viņš strādājis ar vācu aitu suņiem, kuri, salīdzinājumā ar “beļģiem”, ir mazliet dūšīgāki un lēnāki, bet arī strādā ļoti labi.

Patlaban Maksim ir sācies apmācības process, viņš iziet socializācijas procesu, lai nebaidītos no cilvēkiem un transportlīdzekļiem, nereaģētu uz kaķiem, citiem suņiem. Tāpat viņam sākusies apmācība pēdu dzīšanā. Dienestam Maksis varētu būt gatavs, kad viņam būs aptuveni gads un astoņi mēneši.

Vēl pavisam nesen Latgalē policijai nebija neviena suņa. Ja radās šāda nepieciešamība, tika pieaicināts robežsardzes kinologs. Taču viena lieta ir suni aizņemties un pavisam cita – kad tas ir uz vietas. Tādēļ arī policijā tika nolemts izveidot savu kinoloģijas dienestu. Par pirmo kinoloģi Latgales reģiona pārvaldē kļuva Ludmila Kozlovska. Pēc kāda laika Rēzeknē viņai piepulcējās Leons Ūsāns un tagad -- arī Boriss ar savu četrkājaino dienesta biedru.

Par policijas suni nevar kļūt jebkurš, skaidro Boriss. Pirms iegādes suņus izvērtē Kinoloģijas nodaļas speciālisti. Arī šoreiz uz Somiju tika braukts pēc trim suņiem, bet tikai Maksis tika atzīts par gana labu un dienestam atbilstošu.

Visu rakstu lasiet 24. maija numurā.