„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+9.1 °C
apmācies

Sapņot par nākotni ir jāprot RU

Rīgas Valsts tehnikuma (RVT) Krāslavas teritoriālā struktūrvienība, kura izveidota uz arodskolas bāzes, katru gadu pierāda savu piederību valsts lielākajai vidējās profesionālās izglītības iestādei, kura gatavo konkurētspējīgus speciālistus gan vietējam, gan Eiropas darba tirgum.

Atjaunot arodizglītības prestižu

Šķiet, ka vēl pavisam nesen RVT Krāslavas teritoriālā struktūrvienība atradās vienā telpā, kura bija pielāgota mācību un ražošanas procesam kokapstrādes specialitātē. Tolaik skolā nebija pat 40 audzēkņu. Savukārt tagad, pateicoties Krāslavas novada domes atbalstam, tehnikums aizņem jau trīs ēkas un tajā mācās 150 audzēkņi no dažādām Latgales vietām. Šeit ir radīti visi nepieciešamie  apstākļi normālam izglītības procesam un radošam darbam. Turklāt nav mazsvarīgi arī tas, audzēkņiem ir iespēja stažēties ne tikai Latvijas uzņēmumos, bet arī ārzemēs. RVT Krāslavas filiālē gatavo mēbeļu galdniekus, auto virsbūvju remontatslēdzniekus, transportlīdzekļu krāsotājus, tērpu izgatavošanas un stila speciālistus, tērpu modelēšanas un konstruēšanas speciālistus, bet nesen Krāslavā sāka mācīt arī metālapstrādi.

Viens no jaunākajiem projektiem Latvijas—Lietuvas pārrobežu programmas ietvaros palīdzēja krāslaviešiem ievērojami pilnveidot savu mācību un tehnisko bāzi. Galvenā partnera lomu uzņēmās vietējā pašvaldība, piešķirot 98 000 eiro izglītības programmas „Metālapstrāde” ieviešanai un 10 000 eiro – modernu šūšanas iekārtu iegādei. Jāpiebilst, ka topošie tērpu izgatavošanas un stila speciālisti mācībās izmanto dārgas Šveicē firmas „Bernina” iekārtas, kuras ir ideāli piemērotas tiem, kuri vēl tikai mācās šūt. Pieredzējušu pasniedzēju Rutas Zambares, Maijas Šuļgas, Ilonas Stepiņas un Edītes  Lesenokas vadībā audzēkņi izveidojuši savu apģērbu kolekciju un labprāt tos demonstrē dažādos pasākumos. Beidzamo reizi meitenes demonstrēja tērpus Krāslavā, Muzeju naktī.

Krāslavas teritoriālās struktūrvienības direktors Aivars Andžāns uzskata, ka RVT pasniedzēju galvenais uzdevums ir sagatavot konkurētspējīgus speciālistus, mainot prioritātes mūsu sabiedrības izglītošanā. Viņaprāt, jāatjauno vidējās profesionālās izglītības prestižs, citādi drīz vien nebūs, kas labo ceļus, jo visapkārt – vieni vienīgi menedžeri, programmētāji un juristi.

 

Visu rakstu lasiet 24. maija numurā.