„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.0 °C
apmācies

Cietoksnī uzstādīs pieminekli geto upuru piemiņai

Daugavpils domes Izglītības un kultūras jautājumu komitejā pieņemts lēmums atbalstīt pilsētas Ebreju kopienas projektu, kas paredz cietoksnī uzstādīt pieminekli geto upuru piemiņai.  

Jau vairāk nekā gadu Daugavpils novadpētnieks un vēsturnieks Josifs Ročkocīnās par to, lai tiktu uzstādīts piemineklis pēdējiem Daugavpils geto ieslodzītajiem. No 1941. gada 15. jūnija līdz 1942. gada 1. maijam geto atradās Daugavgrīvas cietumā. Pēc aptuveniem aprēķiniem, pa šo laiku no 14 tūkstošiem tur ieslodzītajiem ebrejiem dzīvi palikuši vien 487. Tieši viņi arī tika pārvesti uz cietoksni, kur bija izveidots  tā saucamais “mazais” geto. Tur viņi uzturējās līdz 1943. gada 28. oktobrim, vēlāk tika pārvesti uz Rīgu un izvietoti fašistu koncentrācijas nometnēs.  

Mazais Daugavpils geto atradās cietokšņa noliktavās Mihaila ielā 11, kur arī tiek plānots uzstādīt pieminekli. Pieminekļa skices autore ir Daugavpils māksliniece Līga Čible. Uz pusotru metru augsta postamenta atradīsies miera simbola—baloža attēls, un trijās valodās (latviešu, krievu un ebreju) būs iegravēti datumi, kad Daugavpils ebreji atradās geto. Pēc Josifa Ročko teiktā, uzstādīt pieminekli plānots šī gada rudenī.