„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+5.8 °C
apmācies

Izmaiņas skolēnu uzņemšanā 10. klasē

Daugavpils domes Izglītības pārvalde informē, ka no šī gada pilsētas vidusskolās tiks ieviesti uzņemšanas noteikumi, kuros būs obligātā prasība – vidusskolā 10. klasē uzņems tikai tos skolēnus, kuriem 9. klases valsts pārbaudes darbā matemātikā, svešvalodā un latviešu valodā vērtējums nav zemāks par 5 ballēm. Savukārt mazākumtautību skolās izglītojamo rezultāts centralizētajā eksāmenā latviešu valodā nedrīkst būt zemāks par 46%.

Vispārējās vidējās izglītības posmā latviešu valodas zināšanas ir nozīmīgs atskaites punkts, lai skolēns sekmīgi varētu iesaistīties mācību procesā, jo kvalitatīvu izglītību, kas veicina nepieciešamo zināšanu, prasmju apguvi, nevar sasniegt ar vājām latviešu valodas zināšanām. Jaunietis, kurš nolēmis apgūt vidējo izglītību, gatavojas izglītības turpināšanai augstskolā vai kādā no profesionālajām izglītības iestādēm, tāpēc plānotās pārmaiņas gan mācību satura pilnveidē, gan valsts valodas un sabiedrības integrācijas jomā paplašinās mazākumtautību jauniešu iespējas profesionālajā un augstākajā izglītībā, kur mācības pamatā notiek latviešu valodā.

Uzņemšana desmitajā klasē šogad noteiks arī pilsētas vidusskolu likteni. Jāatzīmē, ka šajā mācību gadā skolās 10. klase tiks atvērta, ja tajā ir vismaz 22 skolēni. Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas projektu, no 2020. gada 21 Latvijas pilsētā, tostarp Daugavpilī, vidusskolas normatīvs būs ne mazāk kā 120 skolēni 10.—12. klasēs un ne mazāk kā divas paralēlklases.

Sīkāka informācija par uzņemšanas noteikumiem vidusskolās un tajās īstenotajām izglītības programmām pieejama Izglītības pārvaldes mājas lapā www.izglitiba.daugavpils.lv.