„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.2 °C
apmācies

Noslēgusies lasīšanas veicināšanas programma ģimenēm ar trīsgadīgiem bērniem

Jūnija pirmajā sestdienā Latgales Centrālās bibliotēkas filiālēs noslēdzās lasīšanas veicināšanas un ģimeņu saliedēšanas programmas “Grāmatu starts” otrā kārta. Tās gaitā 52 trīsgadīgi bērni un viņu vecāki vairāku nedēļu garumā piedalījās īpaši veidotā nodarbību ciklā, kurš tika īstenots pilsētas bibliotēkās nolūkā stiprināt kopīgas lasīšanas tradīciju un ģimeņu saikni ar bibliotēku.

“Grāmatu starts” ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra veidota un Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības līdzfinansēta lasīšanas veicināšanas programma ģimenēm ar trīs gadus veciem bērniem. Daugavpilī tās norisi koordinē Latgales Centrālā bibliotēka, nodrošinot metodisko un finansiālo atbalstu sešām filiālēm, kurās aizrit programmas pasākumi. Programmas pirmsākumi Daugavpilī ir meklējami 2016. gadā, kopš tā laika tajā ir piedalījušās jau gandrīz 200 vietējās ģimenes.

Programmas 2018./2019. gada sezonas otrajā kārtā, kura sākās 11. maijā Mātes dienas noskaņās, katrā no sešām Latgales Centrālās bibliotēkas filiālēm tika organizētas trīs rotaļnodarbības trīsgadniekiem un viņu vecākiem. Bibliotekāru vadībā notika programmas dalībnieku iepazīšanās ar bibliotēku izkārtojumu un grāmatu piedāvājumu. Mazuļi aizrautīgi šķirstīja bilžu grāmatiņas, klausījās skaļā priekšā lasīšanā un izvēlējās sev tīkamas grāmatiņas ņemšanai līdzi uz mājām. Vecākiem tika ieteikta vērtīga literatūra par bērnu attīstību un audzināšanu. Neizpalika arī kopīgas spēles, rotaļas, radošās darbnīcas un cita veida aktivitātes lieliem un maziem.

Programmas izskaņā katrs dalībnieks saņēma īpašu dāvanu komplektu. Bērnus iepriecināja amizanta pūčulēna formā veidota mugursomiņa un mīļlietiņa, kā arī lieliska lasāmgrāmata – Māras Cielēnas dzejoļu krājums “Bērzu ballīte” ar mākslinieces Ilzes Dambes ilustrācijām, savukārt vecāki ieguva noderīgu uzziņas materiālu, kurš palīdzēs turpināt kopīgas lasīšanas tradīciju arī pēc programmas noslēguma.

Lai izvērtētu programmas lietderību, vecāku vidū tika veikta viedokļu aptauja. Anketēšanas rezultāti atklāj, ka vecāku sniegtais novērtējums ir pārliecinoši pozitīvs. Vairums atzīst, ka nodarbībās piedalījušies ar lielu prieku un noteikti turpinās vest bērnus uz bibliotēku arī nākotnē, kas ļauj cerēt uz sasniegtā ilgtspēju. Lielākā daļa vecāku piekrīt, ka trīs gadi ir atbilstošs vecums bērna iepazīstināšanai ar grāmatu, lai gan atsevišķi aptaujātie vēlētos sākt mazliet vēlāk. Vecāki atklāj, ka nodarbību izskaņā bērni izrāda vēlmi turpināt apmeklēt bibliotēku, kā arī pastiprināti interesējas par grāmatām un lasīšanu un labprāt pārrunā iespaidus par programmā pieredzēto. Kopumā atsauksmes vedina uz secinājumu, ka programma ir ļāvusi ielikt stabilus pamatus lasītprieka veicināšanai un ģimenes lasīšanas tradīcijas stiprināšanai atbilstoši nospraustajam mērķim.

Ar programmas otrās kārtas fotogaleriju var iepazīties šeit.

Bibliotēkas izsaka pateicību visām ģimenēm par aktīvo iesaisti un aicina izmantot savus pakalpojumus arī nākotnē.

Lasīšanas veicināšanas programma “Grāmatu starts” atsāksies rudenī. Ziņas par pieteikšanos tiks publicētas Latgales Centrālās bibliotēkas mājaslapā un sociālajos tīklos. Sekojiet informācijai un uz tikšanos bibliotēkā!

Informāciju sagatavoja: