„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Kauli un slepenas ejas – kādus noslēpumus glabā Subates luterāņu baznīcas pagrabi

Autores foto

Šodien, 7. jūnijā, Latvijā un aiz tās robežām durvis vērs apmēram 150 dažādu reliģisko konfesiju dievnami – jau sesto reiz Latvijā atzīmēs mūsdienu kristīgās kultūras notikumu „Baznīcu nakts”. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka katoļu baznīcām bagātā Latgale nebūt nerāda priekšzīmi dalībai šajā pasākumā, savukārt Sēlijā, vismaz līdz šim, aktīvākas bijušas tikai luterāņu draudzes. Viena no tām bija Subates luterāņu draudze, kas apmeklētājiem vēra ne vien galvenās durvis, bet arī lūku uz noslēpumaino pagrabu.

Pirmo „Baznīcu nakti”, kad nācies vērt vaļā baznīcas durvis, draudzes priekšniece Inese Ziediņa atceras ar dalītām jūtām: „Vēls vakars, līst lietus, un man zvana -- gribam redzēt jūsu baznīcu.” Neko darīt, kopā ar vietnieku apjukuši skrējām uz baznīcu un vērām vaļā. Vēlāk secinājām, ka kaut kas bija mūs pieteicis, nevienam nesakot.” Jau nākamajā gadā pēc šīs mācības tika izdarīti secinājumi, draudze pasākumam sāka gatavoties, sastādīja programmu ar mūziķu uzstāšanos, dažādām izklaidēm, tai skaitā arī iespēju nokāpt baznīcas pagrabos.

Ideju atvērt pagrabus apmeklētājiem piedāvājuši paši apmeklētāji – tūristi. Agrāk nokļūšanu tajos apgrūtināja tas, ka tur varēja nokļūt, tikai rāpjoties pa vecām trepēm, kuras turklāt vēl bija jāatnes. Tagad uzbūvētas ērtākas, pastāvīgas koka kāpnes ar balstu, pie kā rāpjoties pieturēties. 1980. gadā šie pagrabi tika tīrīti pēc padomju varas rīkojuma, lai tie kalpotu par patvertni skolēniem un pensionāriem, ja nu gadījumā notiktu bioloģiskais vai kodoluzbrukums. Tīrot pagrabus, bija jāiznes cilvēku mirstīgās atliekas, kuri tur atdusējās gadu desmitiem vai pat simtiem. I. Ziediņa zina stāstīt, ka tiem, kam šis darbs bijis uzticēts, tas atstājis nepatīkamas atmiņas.

 

Visu rakstu lasiet 7. jūnija numurā.