„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.2 °C
apmācies

Gandrīz divkārt samazinās satiksmes negadījumos cietušo velobraucēju skaits

Foto no interneta

Aizvadīts pirmais šī gada aktīvās velosezonas mēnesis, kas pagājis Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) velodrošības kampaņas “Tuvāk NĒ!” zīmē, aicinot autovadītājus un velosipēdistus ievērot drošu intervālu satiksmē. Valsts policijas dati liecina, ka, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, vērojama pozitīva tendence un samazinājies gan satiksmes negadījumu daudzums ar velosipēdu iesaisti, gan par 48% sarucis cietušo velosipēdistu skaits.

No gada sākuma līdz maija beigām reģistrēti 222 ceļu satiksmes negadījumi ar velosipēdistu iesaisti, kuros ievainojumus guvuši 137 velosipēdisti, bet 3 diemžēl gājuši bojā. Salīdzinājumam – šajā periodā pērn reģistrēti 273 negadījumi ar 193 ievainotajiem un 6 bojāgājušajiem. Tieši maija mēnesī redzama izteikti pozitīva tendence, jo salīdzinājumā ar pērnā gada velo sezonas sākumu, kad maijā dažādus savainojumus satiksmes negadījumos guva 116 velosipēdisti, šogad cietušo skaits ir samazinājies gandrīz divkārt - līdz 60.

Noskaties, ko par attiecībām satiksmē domā auto un velo braucēji: https://youtu.be/JRSQf2udyn4

Arī CSDD veiktais eksperiments no gaisa, ar dronu sekojot riteņbraucējam dažādos ceļu satiksmes posmos, apliecina, ka, pilsētas satiksmē vērojami labi rezultāti un drošas telpas intervālu ievēro lielākā daļa jeb 71 % no visiem novērotajiem autobraucējiem. Tomēr satiksmes dalībniekiem jābūt vērīgākiem ārpus apdzīvotām vietām, kur, pieaug transportlīdzekļu kustības ātrumam, novērots, ka drošu intervālu, apbraucot velosipēdistu, ievēro mazāk nekā puse autovadītāju.

CSDD atgādina, ka autovadītājiem un velosipēdistiem, vienam otru apbraucot, jāievēro drošs intervāls – pilsētas vidē pie nelieliem ātrumiem intervālam jābūt vismaz 1 metram, ārpus apdzīvotām vietām un pilsētā, braucot ar ātrumu virs 50 km/h – vismaz 1,5 metriem.

Satiksmes drošības kampaņu “Tuvāk NĒ!” organizē CSDD sadarbībā ar Valsts policiju; kampaņu atbalsta apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa), kā arī Latvijā lielākais degvielas mazumtirdzniecības uzņēmums “Circle K”. Kampaņas aktivitātēm iespējams sekot līdzi CSDD Facebook profilā @csddlatvia un kampaņas sadaļā https://ej.uz/tuvakNE.