„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+3.2 °C
apmācies

Raitais deju solis Vabolē 60 gadu garumā

Inese Minova

Vaboles jauniešu deju kolektīvs „Aisma” šogad atzīmē 60. pastāvēšanas gadadienu, tas ir viens no senākajiem deju kolektīviem Daugavpils novadā. Svētki jau aizvadīti – kādreizējie un pašreizējie dejotāji, kā arī kolektīva vadītājas suminātas ikgadējā Vasarsvētku sadancī, kas šogad Vabolē aizritēja 25. maijā. Vasara jauniešiem līdz ar to sākusies darbīgi, taču aiz kalniem nav arī nākamais izaicinājums – gatavošanās 2020. gada Latvijas Skolu jaunatnes Dziesmu un Deju svētkiem.

Anita Šalkovska šī deju kolektīva vadītājas amatā stājās jau pirms 28 gadiem. Viņa zina stāstīt, ka, dibinot kolektīvu 1969. gadā, Valentīnai Skrindai līdz pirmajam koncertam izdevās atrast tikai septiņus dejotājus, vienā pārī nācās dejot pašai. Jāteic, ka arī turpmākajos 60 gados neiztika bez kritumiem. Vienu no krīzēm izdevās pārvarēt, vien nomainoties teju visam kolektīva sastāvam.

Šobrīd kolektīvā tiekot uzņemts jebkurš dejotgribētājs, bet, tā kā dalībnieku skaits pārsniedz standartu („Aismā” dejo 21 jaunietis), jaunpienācējiem jārēķinās, ka dažās dejās būs arī jāpasēž maliņā. Lielākā daļa dejotāju „Aismai” pievienojas jau ar zināmu pieredzi – daži jau no pirmās klases dejojuši Vaboles vidusskolas jaunāko klašu kolektīvā „Kukainīši”. Viens no viņiem ir Sandis Veliks: „Es dejoju kopš piecu gadu vecuma. Bijuši gan brīži, sevišķi starplaikos, kad koncertu nav, kad esmu domājis, vai tiešām man to vajag [dejot]. Savukārt koncerti, kas parasti beidzas ar „tusiņiem”, šīs domas palīdz aizmirst.”

 

Visu rakstu lasiet 11. jūnija numurā.