„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Ja nevari lasīt parasto grāmatu – izvēlies audiogrāmatu RU

Latvijas Neredzīgo bibliotēka

Kopš 2018. gada decembrī stājušies spēkā grozījumi Autortiesību likumā, Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Daugavpils filiālbibliotēka drīkst piedāvāt pielāgoto literatūru krietni plašākai sabiedrībai – ne tikai neredzīgajiem un vājredzīgajiem, bet arī citām personām, kurām dažādu iemeslu dēļ parastā teksta lasīšana sagādā grūtības.

Kustību traucējumi, grūtības fokusēt skatienu, disleksija, vecuma dēļ pasliktinājusies redze vai pārciesta operācija – šo un daudzu citu iemeslu dēļ literatūras cienītāji nereti ir spiesti atteikties no lasīšanas prieka. Tagad cilvēkiem, kuri nevar lasīt parastās grāmatas, ir radusies iespēja un tiesības izmantot literatūru pielāgotajā formātā – t.i., audio formātā, palielinātajā drukā un Braila rakstā. Grāmatas, žurnāli un informatīvie materiāli pielāgotajā formātā top Latvijas Neredzīgo bibliotēkā (Rīgā), kur izveidota Skaņu ierakstu studija un Braila raksta nodaļa.

Pats pieprasītākais un bibliotēkā visplašāk pārstāvētais pielāgotās literatūras veids ir audiogrāmatas jeb “runājošās” grāmatas, kuras pieejamas latviešu un krievu valodā. Tās var klausīties uz diskiem (CD MP3) vai ielādēt atmiņas kartē (USB, SD). Audiogrāmatu piedāvājums ir ļoti plašs: dažādu žanru daiļliteratūras darbi, kuri atrodami mūsdienu literatūras topu virsotnēs, klasika, dzeja, bērnu literatūra, ceļojumu apraksti, pazīstamu aktieru dzīvesstāsti, grāmatas par psiholoģiju, dabu, vēsturi.

Papildus literatūrai Daugavpils filiālbibliotēka piedāvā lasīt pielāgotajā formātā arī periodiskos izdevumus – bibliotēkas lasītāji visvairāk iecienījuši audiožurnālus, kuri iznāk latviešu un krievu valodā un sastāv no aktuālu Latvijas preses izdevumu publikācijām par dažādām tēmām.

Lai kļūtu par Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Daugavpils filiālbibliotēkas lietotāju un lasītu pielāgoto literatūru, nav nepieciešams uzrādīt invaliditātes apliecību vai ārsta izziņu – vien jāatbilst kādam no Autortiesību likuma 22.1 pantā noteiktajiem kritērijiem. Nepieciešamības gadījumā bibliotēkas darbinieki nodrošinās literatūras piegādi uz lasītāja dzīvesvietu Daugavpilī. Savukārt ar pasta starpniecību grāmatas un žurnāli tiek sūtīti tiem, kuri dzīvo Jēkabpilī, kā arī Aknīstes, Dagdas, Daugavpils, Ilūkstes, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Krāslavas, Krustpils, Neretas, Salas un Viesītes novadā – tā ir Daugavpils filiālbibliotēkas apkalpojamā teritorija.

Jautājumu gadījumā aicinām sazināties ar Daugavpils filiālbibliotēku pa tālr. 65439748 vai e-pastu daugavpils@neredzigobiblioteka.lv, kā arī apmeklēt bibliotēku klātienē Čiekuru ielā 5-13 vai tīmeklī http://www.neredzigobiblioteka.lv/?page_id=8659. Ja jūsu ģimenes, radinieku, draugu vai paziņu lokā ir kāds, kuram šis pakalpojums varētu būt aktuāls un svarīgs, lūdzam palīdzēt un nodot informāciju tālāk!

Informāciju sagatavoja:
Jana Šlapaka
Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Daugavpils filiālbibliotēkas vadītāja